Salvati Copiii critica rectificarea: Educatia este din nou sacrificata

Organizatia Salvati Copiii Romania critica rectificarea aprobata de Guvern, avertizand ca tot de la Educatie sunt taiate sume de bani si precizand ca peste 280.000 de copii din tara noastra nu urmau, in anul scolar 2017-2018, nicio forma de invatamant. Potrivit organizatiei, Educatia este din nou sacrificata.

Citeste si Salvati Copiii a solicitat implicarea Avocatului Poporului in cazul copilului agresat de profesor

,,Cu mai putin de o luna inainte de inceperea scolii, educatia este din nou sacrificata. Fara a avea inca un ministru plin, dupa demiterea Ecaterinei Andronescu si numirea ministrului Culturii, Daniel Breaz, interimar si la Educatie, tocmai de aici se taie bani, la rectificarea decisa de Guvern. Si nu de oriunde, ci chiar de la programul „Merg la scoala”, pentru ca, a anuntat prim-ministrul, programul nu a fost pregatit si, ca atare, nu poate fi implementat”, anunta Salvati Copiii Romania, intr-un comunicat de presa.

Organizatia aminteste ca a avertizat de nenumarate ori asupra vulnerabilizarii copiilor din Romania, carora nu le sunt asigurate in mod egal si nediscriminatoriu drepturi fundamentale, cum este cel al accesului la educatie.

Potrivit datelor prelucrate de INS, in anul scolar 2017-2018, 287.493 de copii din Romania, cu varsta intre 7 si 17 ani, nu urmau nicio forma de invatamant, iar in anul scolar 2016-2017, 26.850 de copii din ciclul primar si gimnazial si 19.116 liceeni sau elevi ai invatamantului profesional au abandonat scoala.

Organizatia Salvati Copiii Romania precizeaza ca, in Romania, cheltuielile pentru educatie s-au situat, in 2017, la 2,7% din PIB, cu o descrestere substantiala fata de procentul din 2016, care a fost de 3,3%, fiind cea mai scazuta valoare din Uniunea Europeana, a carei medie a inregistrat 4,6% in 2017.

In tari precum Ungaria, Slovenia, Cipru, Cehia, Letonia si Estonia au fost alocate bugete situate intre 5,0% si 5,9% din PIB.

Sursa: Mediafax

Vezi si Prescolarii in vacanta de vara. Sfaturi pentru parinti de la o educatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here