Gabriela Firea: Ca senator de Bucuresti voi continua extinderea ”Programului de fertilizare in vitro” de la Capitala, in intreaga tara

„Dragostea nu moare niciodata! Ea ne da speranta in ziua de maine. Chiar si in vreme de razboi sanitar!”, spunea Gabriela Firea in vara acestui an cand anunta nasterea celui de-al 400-lea copil, prin programul “FIV- O sansa pentru cuplurile infertile”. De atunci, numarul bebelusilor a depasit cu mult cifra de 500.

Cand ati demarat proiect  “FIV- O sansa pentru cuplurile infertile”, un proiect unic in Romania?

Gabriela Firea:  Este un program initiat de mine, in 2018. “O sansa pentru cuplurile infertile” este un proiect care a inregistrat un succes neasteptat. Programul FIV 1 – “O sansa pentru cuplurile infertile” l-am demarat in in urma cu doi ani, cu sprijinul Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) si a avut 1000 de locuri disponibile. Pentru ca proiectul a fost bine primite de cuplurile dornice de a avea un copil, am decis sa continui proiectul si sa dam astfel posibilitatea cat mai multor familii sa aiba copii. Asa a aparut FIV 2, cu o durata de 2 ani si 2.000 de locuri disponibile, dublu fata de programul FIV 1.

Obiectivul proiectului l-a reprezentat inca de la inceput cresterea natalitatii in randul populatiei pe raza Municipiului Bucuresti, prin acordarea unui sprijin financiar pentru 3.000 de cupluri pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro. Vorbim aici de ambele proiecte – FIV 1 si FIV 2.

V-ati gandit sa extindeti acest program si la nivel national?

Gabriela Firea: Raspunsul meu este DA. Pot sa anunt acum, ca in calitate de viitor senator de Bucuresti voi propune extinderea „Programului de fertilizare in vitro” de la Capitala, in intreaga tara. Voi initia impreuna cu colegii mei din PSD un proiect de lege prin care cuplurile infertile din intreaga tara sa poata obtine gratuit o procedura de fertilizare in vitro, care sa le ofere sansa de a avea un copil. Vom face o analiza completa la nivelul fiecarui judet si vom anunta cat de curand si sursele de finantare ale proiectului.

Practic, ce inseamna acest ajutor financiar si ce trebuie sa stie cuplurile care doresc sa se inscrie in acest program?

Gabriela Firea:  Pentru a face parte din program, cuplurile trebuie sa aiba un diagnostic de afectiune incompatibila cu reproducerea pe cale naturala, primit de la un medic specialist in obstetric – ginecologie cu competenta in tratamentul infertilitatii cuplului si in reproducere umana asistata medical. In cazul proiectului initiat de mine la Primaria Capitalei, sprijinul financiar era acordat sub forma a doua vouchere FIV: un voucher in valoare de 4.600 de lei pentru tratamentul medicamentos  si un voucher in valoare de 9.200 de lei pentru proceduri medicale.

Voucherele FIV pot fi folosite in farmacii si unitati sanitare publice si private acreditate de Agentia Nationala de Transplant pentru fertilizare in vitro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here