Proiect: Un nou-nascut va putea fi trecut pe numele tatalui biologic chiar daca mama e recasatorita

Mai mai multi parlamentari au depus la Senat un proiect care facililiteaza eliberarea actelor de stare civila, printre care si posibilitatea ca un nou-nascut sa fie direct inregistrat pe numele tatalui biologic, chiar daca mama este recasatorita, pe baza declaratiei notariale a ambilor barbati.

Citeste si: Cutia nou nascutului devine realitate. Proiect de lege la Camera Deputatilor

Initiativa prevede completarea Legii nr. 119/1996 privind actele de stare civila.

Astfel, proiectul propune introducerea unui alineat la articolul 10 care prevede ca: „Se elibereaza, la cerere, orice act de stare civila, respectiv certificat de nastere, certificat de casatorie, certificat de deces, oricarei persoane care justifica un legitim interes si, implicit o situatie juridica, in vederea obtinerii acestuia”.

De asemenea, parlamentarii Opozitiei propun si completarea articolului 14¹ din lege astfel: „Daca declaratia priveste copilul nascut in timpul casatoriei, al carui tata biologic este altul decat sotul mamei, acesta va putea fi inregistrat direct pe numele tatalui biologic, pe baza declaratiei notariale a ambilor barbati, fara a mai fi necesara parcurgerea unei proceduri judiciare”.

Initiatorii proiectului sustin, in expunerea de motive ca initiativa este generata „de o serie de situatii de natura practica, in care alte persoane decat cele titulare ale actelor de stare civila, mostenitorii lor sau autoritati publice justifica un interes legitim in vederea obtinerii lor”.

Initiatori ofera ca exemplu o situatie destul de des intalnita, si anume cea legata de intabularea dreptului de proprietate in momentul in care vanzatorul a decedat.

„Legea nr. 7/1996 privind cadastrul si publicitatea imobiliara impunand sa se anexeze inclusiv certificatul de deces in copie legalizata sau un extras de certificat de deces. In forma actuala a art. 10 din Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civila o persoana care justifica un interes legitim pe baza unor acte prezentate se afla in imposibilitate sa obtina eliberarea acestora”, precizeaza initiatorii, in expunerea de motive.

De asemenea, parlamentarii Opozitiei vorbesc si despre situatia in care tatal biologic al unui nou-nascut nu poate fi direct trecut pe certificatul de nastere, in situatia in care mama este recasatorita.

Legislatia in vigoare prevede ca bebelusul sa fie automat trecut pe numele sotului mamei, desi tatal biologic este altul, chiar daca cei doi barbati recunosc faptul ca nou-nascutul nu il are ca tata pe sotul mamei, sustin initiatorii.

„Totodata, in baza prezumtiei legale, instituite inclusiv de actualul cod civil ca sotul mamei este tata copilului, este imposibila obtinerea in mod direct a unui certificat de nastere pe numele tatalui biologic, desii ambii barbati recunosc faptul ca respectivul copil nu il are ca tata pe sotul mamei. In prezent, asa cum este situatia la art. 14¹ din Legea nr. 118/1996 privind actele de stare civila, intr-o astfel de situatie, chiar daca ambii barbati recunosc, printr-o declaratie situatia reala a paternitatii copilului, sunt obligati sa deschida o actiune in instanta pentru tagada si recunoasterea paternitatii, cu expertiza medico-legala aferenta, cu costuri si durata excesive”, potrivit sursei citate.

Prin urmare, parlamentarii conchid ca „se impune modificarea actului normativ si simplificarea procedurii birocrative greoaie, care nu permite rezolvarea unor probleme practice intr-un mod simplist, pentru ipotezele expuse mai sus”, conform sursei mentionate.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, prim for sesizat, iar decizionala este Camera Deputatilor.

Sursa: Mediafax

Citeste si: Proiect pentru simplificarea procedurii adoptiei, adoptat de Senat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here