Cutia nou nascutului devine realitate. Proiect de lege la Camera Deputatilor

Toate gravidele care se prezinta corect la toate consultatiile prenatale vor beneficia de o ,,cutie” cu produsele de igiena, imbracaminte, alimentatie necesare nou nascutului in primele zile de viata in valoare de 1 ISR (Indicator Social de Referinta-in valoare de 500 de lei. Cutia nou nascutului devine realitate, este un proiect de lege aflat la Camera Deputatilor.

Vezi si Cutii cu lucruri necesare bebelusilor, pentru 3000 de mamici din Romania

Proiectul are drept scop stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale (! 2 din 3 nu se prezinta la aceste consultatiii) si reducerea mortalitatii materne si a celei infantile la care inregistram valori record in Europa. Potrivit conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenta, deputat de Iasi, legea a fost acum adoptata de Comisia pentru sanatate si familie si de Comisia pentru egalitate de sanse urmand sa intre in plenul Camerei Deputatilor (decizionala).

Proiectul a fost elaborat dupa modelul Finlandei, care a introdus acest sprijin material inca din 1938, pentru combaterea mortalitatii infantile in familiile sarace si apoi l-a generalizat in 1949. Chiar si dupa 75 de ani ,,cutia finlandeza” face parte din traditiile importante ale tarii si reprezinta un simbol al maternitasii. Statisticile arata ca si aceasta ,,cutie finlandeza” contribuie la realizarea celei mai mici mortalitati infantile din lume.

Motivatia acestui demers legislativ este este legata de datele negative privind privind monitorizarea sarcinii reflectata de indictatori precum mortalitatea materna, avorturi spontane, prematuritate, malformatii congenitale si mortalitatea infantila:

  1. Doar o gravida din trei gravide se prezinta la consultatiile prenatale.
  2. O femeie din 2600 moare in timpul sarcinii, aceleasi valori fiind raportate de Iran, de aproape trei ori mai mult fata de media europeana de doar un deces la 8900 de sarcini.
  3. Peste jumatate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) si hipertensiune (18%).
  4. Romania ramane tara cu cea mai mare mortalitate infantile din Europa, de 9,8o%, dublu fata de media Uniunii Europene.
  5. Tot in Romania, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore iar principala cauza a acestui flagel este prematuritatea. In fiecare an se nasc peste 20000 de prematuri in Romania iar rata prematuritatii a ajuns la 9%.
  6. Tot in Romania, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore iar principala cauza a acestui flagel este prematuritatea.
  7. In fiecare an se nasc peste 20000 de prematuri in Romania iar rata prematuritatii a ajuns la 9%.
Dr. Tudor Ciuhodaru

,,Proiectul meu legislativ face parte dintr-un pachet legislativ pe care l-am depus in parlament -ce ofera solutia sanatoasa pentru toate mamele si copii din Romania-realizarea Programului national pentru sanatatea mamei si copilului . Acesta ofera prevede ca toate consultatiile, investigatiile si tratamentele pentru mama si copil sa fie oferite gratuit. Sa se ofere consultatii si tratamente stomatologice gratuite pentru toti copiii. Introducerea educatiei pentru sanatate si a notiunilor de prim ajutor ca materie de studiu in toate scolile din Romania. Programul gratuit de despistare si tratament precoce pentru cele mai frecvente tipuri de cancere ale femei (mamar, col uterin si ovarian).Sper ca si ceilalti parlamentari vor sustine acest demers”, a declarat dr. Ciuhodaru.

Citeste si Mamele din Romania vor beneficia de scaderea varstei de pensionare in functie de numarul de copii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here