Proiect pentru simplificarea procedurii adoptiei, adoptat de Senat

Senatul a adoptat un proiect de lege privind adoptia, inregistrat in procedura de urgenta si initiat de Guvern, care prevede debirocratizarea si simplificarea procedurilor pentru adoptie.

Vezi si: Cine beneficiaza de prioritate la adoptie

Astfel, Senatul a adoptat proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.273/2004 privind procedura adoptiei, precum si pentru abrogarea art.5 alin. (7) lit.s) si cc) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.11/2014 privind adoptarea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Potrivit unui amendament adus la proiectul de lege, directia sociala „are obligatia sa faca demersurile necesare identificarii si contactarii parintilor firesti, sa-i informeze periodic asupra locului in care se afla efectiv copilul, asupra modalitatilor concrete in care pot mentine relatii personale cu acesta, precum si asupra demersurilor pe care parintii firesti trebuie sa le faca pentru reintegrarea copilului in familie”.

Un alt amendament adoptat vizeaza faptul ca managerul de caz „stabileste ca finalitate planul individualizat de protectie in cazul in care parintii firesti cu varsta de peste 18 ani isi exprima consimtamantul la adoptie in cel putin 60 de zile dupa parasirea copilului. In acest caz, adoptia ca finalitate a planului individualizat de protectie se stabileste in maximum 45 de zile de la exprimarea consimtamantului la adoptie de catre parintii firesti”.

De altfel, proiectul de lege stipuleaza ca „efectele hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii adoptiei se mentin pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani”, precum faptul ca „instanta poate solicita din nou consimtamantul la adoptie al parintilor firesti, daca dupa data la care consimtamantul a devenit irevocabil, acestia fac dovada, prin orice mijloc de proba, a existentei in mod exceptional a unei cauze obiective, neimputabile, de natura sa determine revenirea asupra consimtamantului initial”, conform altui amendament adus legii.

Proiectul are ca obiect de reglementare revizuirea cadrului normativ in materia adoptiei, in sensul introducerii unor prevederi care sa asigure celeritatea in dobandirea si mentinerea statutului de copil adoptabil, flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor, respectiv debirocratizarea procedurilor privind adoptia.

Initiativa legislativa urmareste eliminarea din procedura a identificarii rudelor de pana la gradul al IV-lea in cazurile in care planul individualizat de protectie a copilului are ca finalitate adoptia, flexibilizarea derularii procedurii de adoptie pentru copiii care au implinit varsta de 14 ani, precum si a grupurilor de frati care nu pot fi separati, introducerea de noi stimulente financiare in vederea sustinerii familiilor care doresc sa adopte un copil cu varsta mai mare, cu handicap sau un grup de frati (600 lei, respectiv 900 lei), respectiv achitarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de alta natura in cuantum de 1.500 de lei pe an. De asemenea, se acorda o suma de 200 de lei/zi/persoana pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare ale adoptatorului sau familiei adoptatoare.

Senatul a votat proiectul, in calitate de prima camera sesizata, Camerei Deputatilor fiind for decizional.

In contextul adoptarii proiectului de catre Senat, deputat neafiliat Oana Bizgan a anuntat si ca va depune un nou amendament la Camera Deputatilor pentru a introduce adoptiile internationale pentru copiii greu adoptabili, incepand cu 1 ianuarie 2020.

„Este un subiect sensibil pentru Romania, dar avem datoria sa punem la punct un sistem coerent, care sa le acorde si acestor copii sansa sa traiasca alaturi de familie, intr-un mediu prielnic. Nu ne putem ascunde sub problemele vechiului sistem pana la nesfarsit. Orice intarziere inseamna diminuarea sau chiar eliminarea sansei unui copil de a intra intr-o familie care doreste sa il adopte. La jumatatea lunii decembrie voi realiza o dezbatere publica in acest sens, pentru a putea include parerile tuturor partilor interesate, voi reveni cu o invitatie zilele urmatoare”, a scris Oana Bizgan, miercuri pe Facebook.

Sursa: Mediafax

Citeste si: Avocatul raspunde: Efectele juridice ale adoptiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here