Proiect pentru ca parintii fara posibilitati sa isi poata duce copiii la gradinita

La Cluj se implementeaza un proiect pentru ca parintii fara posibilitati sa isi poata duce copiii la gradinita. Parintii a 60 de copii din judetul Cluj, care au implinit 2 ani, vor primi lunar cate 100 de lei si pachete cu imbracaminte, incaltaminte si materiale de igiena, printr-un proiect european al ISJ Cluj, care incearca sa reduca abandonul scolar, prin implicarea celor mici in activitati la gradinita.

Vezi si 4.500 de scoli vor beneficia de acces la retelele de date deschise, inclusiv la internet

Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat presei, ca dupa ce se obisnuiesc sa frecventeze invatamantul anteprescolar si prescolar, copiii vor avea o sansa marita de a merge la scoala.

„Am ajuns la concluzia potrivit careia parintii au o retinere de a-si aduce copiii la cresa si gradinita, aspect care este legat, mai tarziu, de a-si trimite copiii in invatamantul primar, la scoala, iar o parte din ceea ce se intampla in zona abandonului scolar este cauzat de lipsa de pregatire anterioara. Ne-am gandit sa plecam chiar de la cresa, sa ii luam de la 2-3 ani ani si sa vina in proiectul European <<Scoala face diferenta>> impreuna cu parintii, in activitati specifice varstei, dupa care cei mici sa mearga la gradinita in asa fel incat, ulterior, sa aiba o sansa marita de a merge la scoala si sa se evite riscul de abandon scolar. Avem si motivatii pentru parinti, care vor primi prin proiect cate 100 de lei pe luna pentru fiecare copil, plus un pachet cu rechizite, imbracaminte, incaltaminte si materiale de igiena, cu conditia ca cei mici sa frecventeze cresa sau gradinita”, a spus Cuibus.

Potrivit acestuia, proiectul prevede alocarea unei sume similare si a unui pachet si pentru 220 de copii din invatamantul prescolar, dar include si tineri si adulti din programul „A doua sansa”, precum si parintii copiilor din invatamantul ante-prescolar si prescolar in risc de parasire timpurie a scolii.

Lavinia Muresan, expert educatie scoala dupa scoala din cadrul ISJ Cluj, a declarat la randul sau, ca pachetul care va fi oferit copiilor va cuprinde pantofi, haine, geci, sapun, periuta si pasta de dinti.

„Copiii vor trebuie sa se obisnuiasca si sa spele pe dinti, sa invete sa se spele pe maini si este esential ca si parintii sa participe la activitati, deoarece o parte dintre ei au o educatie precara, sunt extrem de tineri, si incercam sa facem, in paralel, si educatia copiilor dar si adultilor”, a explicat aceasta.

In total, in grupul tinta al proiectului sunt cuprinse 1.170 de persoane, copii si adulti cu varste cuprinse intre 2 si 64 de ani, din scolile comunelor Panticeu, Suatu, Aschileu Mare si Ceanu Mare, la care se adauga Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Cluj-Napoca.

ISJ Cluj a lansat proiectul „Scoala face diferenta”, care are o finantare totala de 9,3 milioane de lei (2 milioane de euro), din care 8 milioane de lei sunt fonduri europene. Proiectul are o durata de implementare de 3 ani, pana in 2021.

Citeste si Limba romana si Romania nu sunt de negociat. Toti copiii din tara trebuie sa stie limba romana

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here