Numarul atacurilor asupra scolilor din Afganistan a crescut

Numarul atacurilor asupra scolilor din Afganistan aproape s-a triplat in 2018 fata de anul 2017, potrivit UNICEF, care avertizeaza ca problemele privind securitatea impiedica din ce in ce mai multi copii afgani sa aiba acces la educatie, potrivit France 24.

Citeste si O eleva ucisa si 12 persoane injunghiate intr-o statie de autobuz

Astfel, atacurile impotriva scolilor din aceasta tara au crescut de la 68 in 2017 la 192 in 2018. Aceasta este prima crestere a numarului de atacuri din 2015.

Razboiul din Afganistan a dus la inchiderea a peste 1.000 de scoli pâna la finalul anului 2018, potrivit raportului UNICEF, care mentioneaza ca aproximativ 500.000 de copii din aceasta tara nu beneficiaza de dreptul la educatie.

„Educatia este amenintata in Afganistan”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Atacurile fara niciun sens asupra scolilor, uciderea, ranirea si rapirea profesorilor, precum si alte amenintari la adresa educatiei distrug sperantele unei generatii intregi de copii”, a adaugat aceasta.

UNICEF mentioneaza ca un factor important care a dus la cresterea acestor atacuri a fost infiintarea de sectii de votare in interiorul scolilor pentru alegerile parlamentare de anul trecut.

Aproximativ 3,7 milioane de copii cu vârste cuprinse intre 7 si 17 ani nu merg la scoala in Afganistan. Acestia reprezinta aproximativ jumatate dintre copiii afgani de vârsta scolara, a mai anuntat organismul ONU. Peste 60% dintre copiii care nu merg la scoala sunt fete, potrivit aceleiasi surse. Talibanii s-au opus scolarizarii fetelor in perioada in care au detinut puterea in Afganistan (1996-2001).

Luna trecuta o scoala de fete din provincia Farah a fost atacata, eveniment urmat de asasinarea unui profesor in provincia Faryab, la inceputul acestei luni.

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, 3,804 civili, dintre care 900 de copii au fost ucisi in Afganistan in 2018, iar alti 7.189 au fost raniti, 2018 fiind anul cu cele mai multe decese in rândul civililor de la inceputul razboiului din aceasta tara.

Citeste si Trei din patru copii care sunt ucisi si raniti grav in lume victimele armelor explozibile

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here