Millie Bobby Brown, actrita din Stranger Things, cel mai tanar Ambasador UNICEF

Millie Bobby Brown, actrita din Stranger Things, a fost numita Ambasador al Bunavointei pentru UNICEF, de Ziua Internationala a Drepturilor Copilului. In noul sau rol, actrita isi va folosi platforma internationala pentru a sensibiliza publicul cu privire la drepturile copilului si aspecte care ii afecteaza pe tineri, precum lipsa educatiei, locuri sigure pentru a se juca si invata si impactul pe care il au violenta, bullyingul si saracia asupra lor.

Citeste si Andreea Marin: ,,Dreptul de a fi iubit este cel mai important. Daca-l iubesti are de toate”.

Actrita sustine activitatea UNICEF inca din 2016, cand a gazduit evenimentul care celebra a 70-a aniversare a organizatiei la sediul Natiunilor Unite, iar anul trecut a promovat evenimentul de inaugurare al Zilei Internationale a Drepturilor Copilului pentru UNICEF. Millie se alatura unei liste de Ambasadori ai Bunavointei pentru UNICEF care ii include pe: Muzoon Almellehan, David Beckham, Orlando Bloom, Jackie Chan, Priyanka Chopra, Danny Glover, Ricky Martin, Leo Messi, Liam Neeson, Shakira si Lilly Singh.

Sa devin Ambasador al Bunavointei pentru UNICEF este un vis devenit realitate”, a spus Brown. “Este o imensa onoare sa ma pot alatura listei impresionate de personalitati care au sustinut UNICEF de-a lungul timpului. Astept cu nerabdare sa intalnesc cat mai multi copii si tineri, sa le ascult povestile si sa vorbesc in numele lor.”

Ziua Internationala a Drepturilor Copilului – sarbatorita pe 20 noiembrie – este o zi a actiunilor “pentru copii, de catre copii”, prin care se atrage atentia asupra situatiei in care se afla milioanele de copiii nescolarizati, lipsiti de protectie si fortati sa isi paraseasca tara sau orasul in care locuiesc. De asemenea, este o zi dedicata strangerii de fonduri pentru sustinerea acestora. UNICEF invita publicul larg sa completeze online o petitie internationala prin care solicita liderilor lumii sa isi reinnoiasca angajamentul in asigurarea respectarii drepturilor fiecarui copil, dar si pentru urmatoarele generatii, astfel incat fiecare copil sa mearga la scoala, sa fie protejat si sa se poata dezvolta la potentialul maxim: http://bit.ly/petitieUNICEF.

Ma bucur sa o primesc pe Millie in familia UNICEF, cu atat mai mult cu cat Ziua Internationala a Copilului este o zi care evidentiaza cat de important este sa ascultam parerile copiilor si tinerilor”, a spus Directorul Executiv UNICEF Henrietta Fore. “Copiii pledeaza cel mai bine pentru cauza lor. Sunt convinsa ca Millie se va implica cu multa pasiune si daruire in promovarea drepturilor copiilor si a tinerilor.”

UNICEF le-a cerut sustinatorilor sai sa se solidarizeze cu cei mai dezavantajati si mai vulnerabili copii, contribuind cu totii la „colorarea planetei in albastru” – purtand sau arborand ceva albastru la scoala, pe strada sau pe retelele de socializare, in salile de sedinta sau pe terenul de sport in data de 20 noiembrie. Pentru a da start actiunii, saptamana trecuta, actrita Millie Bobbie Brown a aparut intr-un videoclip scurt in care le cerea sustinatorilor sa poarte albastru -#GoBlue- in semn de sprijin pentru respectarea drepturilor copilului: http://bit.ly/VideoZiuaInternationalaaDrepturilorCopilului.

Si Superbebe.ro s-a alaturat cauzei copiilor si a lansat de Ziua Internationala a Drepturilor Copilului un concurs dedicat parintilor si copiilor.

Vezi Concurs Superbebe: Sustine drepturile copilului tau, deseneaza si castiga!

Cum au serbat alte tari Ziua Internationala a Drepturilor Copilului

In mai multe state, copiii au preluat conducerea parlamentelor din: Muntenegru, Peru, Tonga, Suriname si Zambia. Prim ministrul Irlandei – (Taoiseach of Ireland) Leo Varadkar, a participat intr-o campanie ‘Kids Takeover’ in biroul sau. La Bruxelles, delegati ai tinerilor au preluat Parlamentul European si le-au vorbit liderilor europeni despre “Europa pe care si-o doresc copiii” (“Europe Kids Want.”). Din Romania, la intalnire au participat Lorena Condei si Constantin Gheorghe.

In Burkina Faso, tinerii din Africa de Vest si Africa Centrala au luat parte la sesiunile de comunicare „Africa Dialogues” pentru a le vorbi decidentilor despre Africa pe care si-o doresc, „Africa We Want’.

In India, Ambasadorul Bunavointei pentru UNICEF, Sachin Tendulkar a jucat fotbal cu copiii, iar publicul a fost incurajat sa poarte sau sa realizeze ceva albastru. In plus, copiii au preluat postul de televiziune national, Doordarshan si au oferit premii parlamentarilor care abordeaza aspecte legate de drepturile copilului in Parlament.

In China, Laos, Liban, Nigeria, Oman, Tanzania, Statele Unite si alte locuri, copii au preluat redactiile de stiri pentru a vorbi despre aspectele care conteaza pentru ei.

In Olanda, peste 30 de copii au avut sansa de a ocupa functiile la care viseaza, de la conducerea unei echipe de fotbal pana la a lucra la cel mai popular serial din Olanda: Goede Tijden, Slechte Tijden.

Cum au petrecut copiii din Romania

In Romania, copiii au preluat Muzeul de Arta Recenta din Bucuresti, s-au jucat si au pictat alaturi de Lena Criveanu, fashion designer si pictor, lasandu-se inspirati impreuna de aceasta sarbatoare. La eveniment au participat copii de la Scoala Ferdinand nr. 64 din Bucuresti si de la Caminul Phillip, carora li s-au alaturat Afshan Khan, Directorul UNICEF pentru Europa si Asia Centrala si Andreea Marin, Ambasador National pentru UNICEF in Romania. Hotelul Sheraton le-a pregatit prajituri albastre, in ton cu ziua. In plus, toate deserturile servite la Hotelul Sheraton pe 20 noiembrie au fost albastre prin creativitatea chef-ului Ashlie Dias.

In contextul acestei zile, Afshan Khan, Directorul UNICEF pentru Europa si Asia Centrala, a participat la evenimentul organizat de Presedintia Romaniei pe tema copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate unde i-a inmanat Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, o bratara simbolica. Totodata, Afsham Khan a avut intalniri bilaterale cu Ana Birchall, Vice-premierul Romaniei, si cu Sorina Pintea, Ministrul Sanatatii.

Citeste si Tu stii care sunt drepturile copilului tau?

Alti ambasadori UNICEF

Pe langa numirea lui Millie Bobby Brown Ambasador al Bunavointei pentru UNICEF, state din intreaga lume vor numi Ambasadori tineri pentru UNICEF:

  • Wang Yuan (Roy Wang), 18 ani, cantaret, Ambasador pentru UNICEF in China.
  • Hima Das, 18 ani, atlet, Ambasador pentru UNICEF in India.
  • Hinna Asefi Wardak, 15 ani, prezentator de televiziune, Ambasador pentru UNICEF in Afghanistan.
  • Sonam Wangchen, 16 ani, interpret, compozitor si muzician, Ambasador pentru UNICEF in Bhutan.
  • El Sistema, membrii Orchestrei Nationale pentru Copii din Venezuela, au fost desemnati din nou Ambasadori Nationali pentru UNICEF in Venezuela.

O serie de colaborari cu Sustinatorii Tinerilor (Youth Advocates) vor avea loc in cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Copilului, cu:Emanne Beasha, 10 ani, interpret si sustinator, Joud Mbaideen, 14 ani, autor si sustinator, UNICEF in Iordania.Raba Khan, 19 ani, formator de opinie in social media si YouTuber, UNICEF in Bangladesh, Kherann Yao, 23 de ani, sustinator al protectiei mediului, Detty Dione Datto, 24 de ani, vlogger si sustinator al persoanelor cu dizabilitati, Tchonté Silué, 24 de ani, blogger si sustinator al educatie, UNICEF in Coasta de Fildes, Biljana Stojković, 14 ani, vlogger si influencer, UNICEF in Serbia, Cedi Osman, 23 de ani, jucator profesionist de baschet, UNICEF in Turcia.

Vezi si Actrita Millie Bobby „Blue”, intr-un video pentru Ziua Internationala a Drepturilor Copilului

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here