Cancerul cervical ar putea fi eliminat in urmatorii 30 de ani gratie vaccinului

Cancerul cervical ar putea fi eliminat in urmatorii 30 de ani gratie vaccinului. Cel putin asa cred cercetatorii din Scotia, care sustin ca vaccinarea de rutina impotriva HPV a fetelor cu varsta cuprinsa intre 12 si 13 ani a dus la reducerea dramatica a ratei de cancer si aproape ca a eliminat cazurile precanceroase in randul tinerelor de sub 25 de ani.

Citeste si: Vaccinarea nu este o optiune, este un drept

Un studiu recent sustine ca rezultatele pe care le au vaccinurile anti HPV (Human Papilloma Virus) ar putea insemna ca aceasta afectiune ar putea fi eliminata in urmatorii 30 de ani, daca s-ar urma vaccinarea de rutina.

Potrivit cercetatorilor, daca succesul vaccinului ar putea fi preluat si raspandit la nivel global, atunci acest lucru ar putea duce la eliminarea definitiva a cancerului de col uterin, scrie news.sky.com.

In Marea Britanie, fetele sunt vaccinate impotriva HPV si au rezultate impresionante in acest sens. Si in Scotia, inca din 2008 a fost introdus acest vaccin in programul national de imunizare pentru toate fetele cu varsta cuprinsa intre 12 si 13 ani.

Cercetatorii au analizat dosarele de vaccinare si de screening din ultimii 10 ani pentru a compara ratele de cancer dintre femeile care au fost si cele care nu au fost vaccinate si au constatat ca vaccinarea de rutina a dus la o reducere de pana la 89% de cazuri precanceroase.

Citeste si Romania, cea mai mare incidenta a cancerului de col uterin in regiunea europeana a OMS

Varsta s-a dovedit a fi un factor important, atunci cand este vorba despre eficienta vaccinului, cifrele aratand ca vaccinul administrat la varsta de 12 ani a fost aproape de doua ori mai eficient decat vaccinarea la varsta de 17 ani.

Conform studiului si femeile care nu sunt vaccinate au parte de beneficii de pe urma vaccinarii altor persoane, deoarece scade probabilitatea cu infectare si raspandire a HPV.

Aceasta metoda de prevenire, prin vaccinare de rutina, a demonstrat ca pot fi reduse considerabil cazurile de cancer cervical si ca am putea vorbi aproape despre ,,o eliminare a acestei afectiuni la femeile cu varsta de sub 25 de ani”, sustine dr. Kevin Pollock, cercetator senior la Universitatea Caledonian din Glasgow.

Vaccinul respectiv este conceput, in special, pentru cele doua tipuri de virusuri HPV cu risc ridicat oncologic si anume, tipurile 16 si 18, care sunt responsabile pentru aproximativ 80% din cazurile de cancer de col uterin.

Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca vaccinul a protejat si impotriva altor trei tipuri de virus HPV, care impreuna cu tipurile 16 si 18 provoaca aproximativ 90% din cazurile de cancer de col uterin in Marea Britanie.

,,Vaccinul a depasit asteptarile. Probabil astfel, in 20-30 de ani, ar putea fi posibila eliminarea cancerului de col uterin, iar aceasta chiar este o poveste extraordinara”, a declarat dr. Pollock, unul dintre cercetatorii participanti la acest studiu.

Ultima varianta de vaccin are 9 tulpini, a fost autorizat de EMA (Agentia Europeana a Medicamentului) si poate fi utilizat la barbati și la femei, incepand cu varsta de noua ani pentru protejarea impotriva urmatoarelor afectiuni cauzate urmatoarele tipuri ale papilomavirusului uman (tipurile HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58).

Citeste si Medicii americani recomanda vacinul HPV si baietilor

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here