Educatia copilului tau: Absolvent de gradinita

Pentru ca nu putem sa scapam de clisee vom renunta sa incercam sa le mai ocolim si poate este chiar util sa iti reamintim ca timpul trece foarte repede si cand nici nu te gandesti, descoperi ca bebelusul s-a facut mare, un adevarat flacau sau o adevarata domnisoara, care stiu deja ce vor sa se faca cand vor fi mari.

Educatia copilului trebuie sa inceapa din fasa, explica specialistii Gradinitei si Scolii Little London. Este un slogan care pe unii poate sa ii mire, dar care isi dovedeste din ce in ce mai mult utilitatea. O dovedeste ritmul alert in care se desfasoara viata omului monden si implicit poate chiar maturizarea mult mai rapida a copiilor comparativ cu generatiile din trecut.

Avalansa de informatii cu care fiinta umana este bombardata inca de la nastere obliga in fapt copiii sa se adapteze lumii nebune, nebune, in care au venit, stresului transmis mai mult sau mai putin de parinti si concurentei din ce in ce mai acerbe, intr-un mediu al performantei, dusa pana la extrem. Poate ti se parea deplasat pe vremuri cand vedeai in vreun film gen Dinastia sau Dallas ca toate clanurile ce vegheau asupra unui copil ii hotarau acestuia afielierea la institutii prestigioase de invatamant din prima clipa de viata

Dorinta de putere era atat de mare incat si destinul copilului trebuia programat cu meticulozitate. Daca scenariile mai mult sau mai putin hollywoodiene sunt sau nu de acceptat, realitatea este ca viitorul copilului tau iti apartine intr-o mare masura si daca vrei sa ii oferi o viata cat mai buna, trebuie sa treci de stadiile declarative si sa actiunezi, in sensul de a te gandi cu seriozitate la educatia lui. Este asadar esential sa iei decizii cat mai bune si la timp.

Vine o vreme cand copilul tau trebuie sa incheie primul ciclu educational din viata lui, in cazul sau, invatamantul prescolar, cu alte cuvinte, va fi absolvent de gradinita. Dupa aceasta prima etapa de studii, urmeaza scoala primara, dar cu siguranta ca iti pui fireasca intrebare, cand este momentul sa iti trimiti micutul, cu ochii carpiti de somn si spatele incovoiat de greutatea ghiozdanului, la scoala. Din fericire, ultimul an de gradinita este considerat ca un an prgatitor pentru scoala, o perioada de adaptare si de trecere a copilului, de la statutul sau de tanc, la cel de “copil in toata puterea cuvantului”.

Te intrebi cu siguranta, ce se intampla de fapt cu copilul tau si in ce mod este el pregatit sa mearga la scoala. De ce trebuie sa se pregateasca sa invete cand in mod firesc, tu ai invatat ca scoala este locul unde copilul incepe sa invete. In sistemul romanesc de educatie, grupa pregatitoare cuprinde copiii cu varste cuprinse intre cinci si sapte ani, adica ceea ce pana acum stiai ca inseamna grupa mare.

Grupa pregatitoare face exact ce indica si denumirea, adica pregateste pentru scoala. Acest sistem este evident caracteristic invatamantului de stat, dar este abordat si in multe gradinite particulare. Din ce in ce mai des intalnit in sistemul privat de invatamant prescolar este la noi, sistemul britanic, care prevede ca grupa pregatitoare ce cuprinde copiii cu varste intre patru si cinci ani sa introduca bazele numeratiei si alfabetului. In acest sistem in spirala, informatiile se introduc si reiau treptat pentru fiecare etapa de varsta.

Grupa de 5-6 si 6-7 ani (Key Stage 1) consolideaza informatiile introduse la grupa de varsta de 4-5 ani. Sistemul britanic atinge urmatoarele subiecte abordandu-le interdisciplinar: limbaj si comunicare, matematica, educatie personala, sociala, emotionala si de sanatate (PSHE), arta si design, design si tehnologie, educatie muzicala, stiinta, istorie, geografie, tehnologie informationala, educatie fizica. Pot fi optional incluse si materii precum limba moderna contemporana, cetatenie sau educatie religioasa.

Info: Noua curricula din Romania, introdusa in septembrie 2008, tinde sa se indeparteze de la abordarea bazata pe orar si sa incerce o abordare similara prin aplecarea spre centre de interes (echivalentul ariilor de experienta din curricula britanica). Toate disciplinele abordate se traduc deci acum in centre de interes si respectiv arii de experienta, acest lucru imprimand, de fapt abordarea holistica, specifica unui curriculum bazat pe copil. Copilul alege aria de experienta si structura mediului de joc ii inlesneste cunoasterea si intelegerea unui obiectiv educational propus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here