HOSPICE Casa Sperantei a inaugurat primul centru socio-medical din Romania destinat exclusiv copiilor cu boli incurabile

HOSPICE Casa Sperantei a inaugurat primul centru socio-medical din Romania destinat exclusiv copiilor cu boli incurabile si familiilor acestora. Prin diferitele forme de terapii, de la cele clasice la cele revolutionare, prin tehnologie, noul centru este un proiect unic nu doar in tara, ci in intreaga regiune.

Vezi si Donaţii de 1 milion de dolari pentru îngrijirea paliativă

Centrul socio-medical HOSPICE de la Adunatii Copaceni, amenajat pe domeniul donat de catre familia Florescu, a fost inaugurat dupa o investitie totala de 1,7 milioane de euro, suma provenita de la sponsorii si donatorii care sustin cauza ingrijirii paliative. Cladirile care existau pe domeniul de la Adunatii Copaceni, inclusiv conacul (cladire de patrimoniu), au intrat intr-un proces complex de renovare si utilare, iar lucrarile au fost finalizate datorita sprijinului oferit cu generozitate de partenerii fundatiei.

Amenajat pe un domeniu pitoresc, langa Capitala, centrul va include o unitate cu 12 paturi ce va oferi ingrijire paliativa copiilor, spatii pentru activitati educativ-terapeutice destinate copiilor, un adapost dedicat familiilor aflate in situatii limita (6 apartamente sociale), un centru educational, un centru de zi pentru diferite terapii ocupationale, o cladire destinata activitatilor de kinetoterapie, o cladire destinata taberelor de vara, un centru de terapie pentru familii si un centru educational destinat personalului medical.

Reprezentantii centrului precizeaza ca, in momentul in care centrul va functiona la capacitate maxima, in fiecare an aproximativ 200 de copii vor fi ingrijiti la noul centru HOSPICE. De asemenea, se vor organiza 2.000 de sesiuni de evaluare si de terapie, iar cca. 300 de copii vor participa la taberele de vara.

John&Radu Florescu

“In numele familiei noastre, am dori sa ii felicitam pe Graham Perolls si echipa lui superba pentru ca au fructificat proiectul Copaceni. Drumul a fost mai lung, dealul a fost mai abrupt, obstacolele imprevizibile. Dar rezultatul este ca tinerii romani care lupta cu boala cu mult curaj vor avea o viata mai buna, iar satisfactia noastra este dincolo de cuvinte”, au transmis John si Radu Florescu.

“M-am indragostit de conacul de la Adunatii Copaceni de prima oara cand l-am vazut. Cand m-am indreptat spre conac, prin campurile de flori salbatice, aproape puteam sa imi imaginez cum pacientii nostri copii stau afara si se bucura de natura frumoasa din jur. Nu imi venea sa cred ca familia Florescu dorea sa doneze vechea resedinta de vara catre HOSPICE, cu scopul de a ajuta copiii bolnavi si vulnerabili. Sase ani mai tarziu, conacul a fost restaurat si readus la vechea sa glorie si acum este pregatit sa primesca pacientíi copii afectati de boli limitatoare de viata  si pe familiile acestora, care au nevoie de tipul special de ingijire pe care HOSPICE o poate oferi”, a declarat Graham Perolls, presedinte fondator al HOSPICE Casa Sperantei. Graham Perolls este cel care, in urma cu 26 de ani, a adus in Romania conceptul de ingrijire paliativa.

Vezi si Sanse pentru copiii bolnavi de cancer

“Primul centru socio-medical din Romania pentru copiii cu boli incurabile si familiile lor este un proiect unic nu doar in tara noastra, ci in regiune, si le suntem foarte recunoscatori tuturor celor carora ne-au ajutat ca acest proiect sa prinda viata. Renovarea unor cladiri frumoase, dar aflate intr-o stare precara, a fost o mare provocare, insa cu ajutorul sponsorilor si al celor care ne-au fost alaturi vom reusi sa redam societatii conacul Florescu, o cladire de patrimoniu superba. Suntem inca la jumatatea drumului, mai avem nevoie de sprijin. Am terminat partea de constructie, dar incepe partea de dotare, echipare, cumparare medicamente, instruire angajati etc. Speram ca prin acest centru sa facem ca fiecare zi sa conteze pentru cei care vor gasi aici gazduire si tratament, precum si o casa pentru familiile lor”, a declarat Mirela Nemtanu, CEO HOSPICE Casa Sperantei.

HOSPICE Casa Sperantei isi doreste ca acest centru sa devina in cel mai scurt timp un punct de referinta in ingrijirea paliativa mondiala. Pentru echipamentele medicale, cumparare medicamente si instruire angajatilor, fundatia mai are nevoie de fonduri, costul anual de functionare fiind estimat la 400.000 de euro. Companiile si donatorii individuali care vor sa sprijine acest demers pot gasi informatii suplimentare pe site-ul fundatiei.

Centrul socio-medical

Conacul a fost donat Fundatiei HOSPICE Casa Sperantei de familia Florescu in 2013, cu scopul de a se dezvolta intr-un centru pentru copiii afectati de boli genetice, limitatoare de viata precum distrofia musculara, fibroza chistica sau cancerul.

Nu se cunosc arhitectul si proprietarul initial al conacului, dar se estimeaza ca anul constructiei este 1897. Conacul a fost cumparat in 1920 de Richard Soepkez, CEO-ul bancii Marmorosch Blank si senator ales pe listele Partidului National Taranesc. Soepkez isi petrecea verile la conac alaturi de nepotii Radu Niculae Alexandru Richard (n: 1925) si Yvonne (n: 1926). Yvonne (Sister John The Baptist)  a fost prezenta, pe 21 septembrie, la ceremonia de inaugurare a centrului HOSPICE.

Casa Florescu este un mic conac ce a fost transformat intr-o unitate cu 12 paturi ce ofera suport copiilor care se lupta cu o boala  incurabila si familiilor lor. Acestia vor fi internati pentru perioade de ingrijire astfel incat parintii sau apartinatorii lor sa beneficieze de un mic ragaz. Scopul acestei unitati cu paturi este de a le imbunatati conditia fizica, dar si de a se ocupa de problemele psihologice si emotionale.

Anexa a fost transformata intr-o unitate de evaluare pentru copiii bolnavi, cu un centru de terapie, o scoala pentru nevoi speciale si o camera senzoriala.

Hambarul va gazdui centrul educational atat pentru profesionistii din domeniul sanatatii cat si familii ale caror membri sunt afectati de o boala cu prognostic limitat de viata. Totodata, aici va exista inovatorul centru de terapie Tech House, unde copiii bolnavi vor  beneficia de cele mai noi forme de terapie prin tehnologie.

Cladirea Capelei a fost prima cladire renovata, devenind in ultimii cinci ani gazda taberelor sociale HOSPICE destinate copiilor bolnavi, rudelor acestora, dar si copiilor care au suferit trauma de a-si pierde o ruda in urma unei boli incurabile.

Granarul include 6 unitati de cazare si 2 garsoniere destinate familiilor care au un copil bolnav si care au nevoie urgenta de cazare.

Afla detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here