Sanse pentru copiii bolnavi de cancer

    Cu tratamentul potrivit, jumatate din copiii depistati cu tumori maligne inving boala. Anual sunt diagnosticati in Romania aproximativ 600 de copii cu cancer. Cu cat afectiunea este depistata mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

    Cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor cu Cancer, marcata in fiecare an pe 15 februarie, medicii au tras un semnal de alarma cu privire la numarul in crestere al cazurilor de copii depistati cu tumori maligne. Anual, sunt raportate in Romania 10 noi cazuri de cancer la 100.000 de copii de pana in 14 ani, potrivit datelor Ministerului Sanatatii. Acestora li se adauga si adolescentii de pana in 19 ani.

    Datorita tratamentelor moderne, mortalitatea in randul copiilor cu cancer este in continua scadere. „Sansele de vindecare depind de stadiul bolii”, explica Eugen Gruber, medic primar de oncologie in cadrul Sectiei de oncopediatrie a Institutului Oncologic din Bucuresti.

    In Romania, copiii cu tumori maligne sunt diagnosticati tarziu, cand afectiunea se afla in ultimele stadii, subliniaza specialistii in oncologie. In mare parte, vina apartine parintilor, care ignora primele semne si nu se prezinta imediat la medicul pediatru. „De obicei, cancerul are manifestari nespecifice: copilul este palid, are febra si prefera sa nu mai iasa la joaca. De asemenea, acesta se poate plange ca se sufoca sau ii pot aparea diferite umflaturi pe corp”, subliniaza medicul oncolog Eugen Gruber.

    Cauza aparitiei cancerului la varste fragede nu se cunoaste cu exactitate, insa specialistii sustin ca predispusi sunt copiii care au in familie cazuri de cancer sau cei care traiesc in medii poluate, in care se fumeaza, si care au o alimentatie deficitara.

    „Orice om poarta in bagajul sau genetic un anumit tip de gene care predispun la cancer. Dar, la oamenii sanatosi, acestea sunt inactive, datorita actiunii altor gene reglatoare. Formatiunile maligne apar atunci cand echilibrul dintre cele doua grupe de gene se rupe, din cauza factorilor toxici de mediu si a infectiilor”, explica mecanismul de aparitie a cancerului doctorul Eugen Gruber.

    Leucemia (asa-numitul cancer al sangelui) este cel mai frecvent tip de cancer in randul copiilor, urmată de limfoame (tumori cu aspect de ganglioni limfatici) si de tumori la nivelul sistemului nervos central. Sansele de vindecare depind de combinarea mai multor metode de tratament: chirurgie, radioterapie si chimioterapie. Din pacate, in multe cazuri, tratamentul este din start compromis, din cauza bugetului insuficient al spitalelor pentru procurarea necesarului de medicamente, susţin medicii.

    Copiii diagnosticati cu cancer sunt tratati in cinci centre universitare din tara, aflate in Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca si in Timisoara. Din pacate, sectiile de oncopediatrie sunt mai slab echipate decat cele pentru adulti, spun medicii.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here