Elevii se opun masurii invatamantului profesional obligatoriu pentru cei cu medii sub 5 la Evaluare

Elevii reactioneaza dupa ce Ordinul ce prevede ca invatamantul profesional sa devina obligatoriu pentru elevii care obtin mai putin de 5 la Evaluarea Nationala a fost publicat in Monitorul Oficial. Ei se opun si spun ca masura va scadea drastic echitatea si calitatea din sistemul de invatamant.

Citeste si Printesa Charlotte a Marii Britanii a inceput scoala

Elevii care obtin sub media peste 5 la Evaluarea Nationala nu vor mai putea intra in repartizarea la licee, potrivit Ordinului publicat in Monitorul Oficial si semnat de ministrul interimar al Educatiei, Daniel Breaz. Acestia vor putea urma profesionala.

Consiliul National al Elevilor a precizat, ca „se opune cu vehementa unei masuri care ar scadea drastic echitatea si calitatea din sistemul de invatamant, conducand spre tratarea scolilor profesionale drept o optiune dedicata elevilor care, din cauza unei predari ineficiente sau a lipsei de sprijin, nu promoveaza Evaluarea Nationala la finalul ciclului gimnazial”.

Acestia contesta decizia adoptata de Comisia de Dialog Social si considera cu atat mai „alarmanta” implementarea ei cu cat masura „nu a fost insotita de un plan concret de initiative compensatorii, stabilit prin consultarea tuturor pilonilor implicati in educatie”.

O discutie intre reprezentantii Comisiei de Dialog a avut loc la sediul Ministerului Educatiei in 14 august, cand s-a dezbatut posibilitatea implementarii acestei masuri. Atunci, potrivit datelor din comunicat, actorii educationali prezenti „au ignorat insa cauzele problemelor intalnite de elevi pe durata traseului de invatare: impunerea notei 5 la examenul national sustinut in clasa a opta, in vederea repartizarii la liceu”.

Consiliul National al Elevilor a precizat si faptul ca, desi sansele ca un elev care nu a promovat Evaluarea Nationala sa aiba parte de o reusita la examenul de Bacalaureat sunt reduse, „considera ca ingradirea oportunitatii acestora de a alege ce isi doresc pe viitor din punct de vedere al studiilor nu este o solutie viabila”.

Acestia au declarat ca, prin adoptarea acestei masuri, unii elevii vor fi constransi sa se orienteze spre o scoala profesionala, chiar daca acestora le lipsesc competentele necesare activarii in aria de specialitate atribuita.

Citeste si Ziua Internationala a Alfabetizarii! Romania, cum mai arata ea astazi?

„Este posibil ca inclinatiile acestora sa poata fi valorificate corespunzator prin inscrierea la licee ce prezinta in oferta scolara specializari care nu pot fi urmate in invatamantul profesional. Pe termen lung, efectele negative se manifesta atat asupra indivizilor, printr-o stare de nemultumire fata de locul de munca, cat si asupra societatii, caracterizata de o productivitate scazuta”, se precizeaza in comunicat.

Potrivit aceleiasi surse, in aceasta speta se porneste de la „falsa premisa conform careia scolile profesionale sunt destinate elevilor considerati a fi slabi la invatatura, cand, in realitate, acestea ar trebui sa reprezinte medii de formare pentru cei cu adevarat interesati de practicarea unei meserii pe viitor”.

Ei au motivat acest lucru spunand ca exista elevi cu rezultate bune la Evaluarea Nationala care s-au inscris la o astfel de forma de invatamant. „Etichetarea elevilor care aleg sa-si continue studiile intr-o scoala profesionala drept incapabili sa urmeze cursurile unui liceu este nociva, iar masura vine in defavoarea eforturilor depuse in ultimii ani cu scopul de a creste relevanta meseriilor si a invatamantului profesional”, se arata in comunicat.

Reprezentantii elevilor au cerut ca in eventualitatea in care masura va fi adoptata, in ciuda contraargumentelor aduse, vor solicita ca aceasta sa fie insotita de o serie de masuri compensatorii. „In acest sens, trebuie luat in calcul gradul scazut de finantare a institutiilor integrate in sectorul invatamantului profesional si tehnic, care nu prezinta echipamente, utilaje si alte dotari moderne, care sa faciliteze punerea in practica a informatiilor livrate la clasa”, se precizeaza in comunicat.

Tot prin intermediul comunicatului de presa, reprezentantii Consiliului National al Elevilor au ridicat si o alta problema cu care sistemul educational se confrunta, respectiv numarul redus de consilieri scolari care sa ofere sprijin elevilor in procesul de orientare in cariera.

„Mai exact, unul raportat la 800 de elevi prin lege. Acest fapt impiedica accesul la consiliere de specialitate, vitala in parcursul de dezvoltare a elevilor. O masura compensatorie absolut indispensabila este pregatirea precoce a elevilor pentru identificarea aptitudinilor proprii si mentinerea permanenta a acestora in relatie cu perspectivele de viitor pe care le pot avea”, arata datele comunicatului.

Ei au precizat si faptul ca mentalitatea parintilor privind utilitatea scolilor profesionale si importanta profesiei in consolidarea statutului social trebuie de asemenea schimbata, intrucat aceasta se bazeaza pe preconceptii. „Este esentiala implementarea unor programe de lucru concrete cu parintii, alaturi de elaborarea unor planuri remediale prin care sa se acorde atentie sporita elevilor cu rezultate slabe la evaluari”, conchid reprezetantii Consiliului National al Elevilor.

Consiliul National al Elevilor indeamna toti elevii sa protesteze cu ocazia inceperii cursurilor

Consiliul National al Elevilor indeamna toti elevii din Romania sa protesteze cu ocazia inceperii cursurilor din anul scolar 2019-2020, nemultumiti fiind de ordinul de ministru prin care elevii cu medii sub 5 la Evaluare sunt obligati sa mearga la scoli profesionale.

,,Astfel, in data de 9 septembrie, in timpul desfasurarii festivitatii de deschidere a anului scolar in fiecare scoala, ii incurajam pe cei ale caror interese le reprezentam sa se alature protestului intitulat „Doliu pentru educatie”. Dorim sa tragem un semnal de alarma cu privire la practicile desuete din sistemul de invatamant romanesc, care valorifica interesele personale ale politicienilor in detrimentul nevoilor reale ale elevilor din Romania”, transmite Consiliul National al Elevilor, intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii Consiliului National al Elevilor precizeaza ca ordinul de ministru care trimite elevii ce vor avea media mai mica de 5 la Evaluarea Nationala direct in scolile profesionale, „contribuind in acest mod la consolidarea perceptiei conform careia invatamantul profesional reprezinta „groapa de gunoi” a sistemului”, este motivul principal de protest in curtea scolii.

„Elevi, parinti, profesori – voi sunteti comunitatea scolara. De la noi ar trebui sa vina schimbarea, noi trebuie sa ne ridicam impotriva masurilor populiste, nefundamentate, izvorate din interese si orgolii personale si sa aparam educatia. Alaturati-va protestului „Doliu pentru educatie”, iar luni, cand pasiti pe poarta scolii, faceti-o cu o banderola neagra pe brat. Este felul nostru de a spune: asa nu se mai poate.”, a transmis Antonia Pup, presedintele Consiliului National al Elevilor.

Citeste si Scolarii care dorm la pranz sunt mai fericiti

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here