Elevii considerati slabi nu au voie sa se inscrie la Evaluarea Nationala

Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului si ministrului Educatiei, Asociatia Human Catalyst atrage atentia ca exista scoli in care elevilor slabi le este interzis sa se inscrie la Evaluarea Nationala, solicitand sanctionarea cadrelor didactice care fac acest lucru.

„Exista dovezi ce ne arata ca nota medie pe scoala / judet la evaluarea nationala este ridicata artificial de o prezenta redusa a elevilor de clasa a 8-a la testari – ca urmare a unei „selectii” impuse la nivel de clasa, management al scolii sau inspectorat scolar. Aceasta situatie rezulta in urma unei practici abuzive la nivel de sistem educational, prin care elevilor considerati slabi le este interzisa inscrierea la Evaluarea Nationala pentru a nu „trage in jos” media pe scoala/judet. In practica, am intalnit astfel de cazuri in toata tara, cu preponderenta in comunitati sarace, marginalizate si/sau cu procent mare de romi”, se arata in scrisoarea deschisa remisa MEDIAFAX de Asociatia Human Catalyst.

Vezi si Ultima proba din cadrul Evaluarii Nationale Elevii pentru elevii din clasa a II-a

„Cel mai reprezentativ exemplu in acest sens este ilustrat in cazul unitatilor de invatamant din judetul Braila. Desi aici in 2016-2017 nota medie la evaluarea nationala a fost a doua cea mai mare din tara (7,29), dupa Municipiul Bucuresti (7,35), ponderea elevilor din clasa a 8-a care nu au sustinut evaluarea nationala a fost cea mai crescuta din Romania (36,5%), mai mult cu 3% fata de anul scolar anterior. Important de precizat ca „fenomenul Braila” este practicat si la nivel de liceu, in cazul examenului de Bacalaureat”, se arata in sursa citat.

Asociatia solicita de la oficiali adoptarea de urgenta a unor masuri legale prin care sa asigure participarea elevilor absolventi la examenele mentionate si sanctionarea responsabililor din educatie care pun presiune pe elevii cu note joase.

„Dat fiind ca ne aflam in perioada premergatoare evaluarii nationale la clasa a 8-a si a examenului de Bacalaureat – cand aceste practici se intensifica in scoli – solicitam adoptarea de urgenta a unor masuri legale prin care sa asigurati participarea elevilor absolventi la examenele mentionate conform legii si sa descurajati, respectiv sanctionati, responsabilii din educatie (cadre didactice, directori, inspectori scolari) care impiedica accesul absolventilor la participarea la evaluari si pun presiune pe unii elevi, in mod profund abuziv, pentru a crea o imagine favorabila falsa a scolii sau a judetului si a promova o performanta fabricata prin astfel de mijloace”, mai reiese din scrisoarea asociatiei.

Scrisoarea deschisa este adresata premierului, Viorica Dancila, ministrului Educatiei, Valentin Popa, dar si altor reprezentanti ai invatamantului, cum ar fi presedintelui Comisiei de Invatamant din Senat, Liviu Pop.

Vezi si Asociatia Tzuby’s Kids ii ajuta pe copiii cu probleme grave de sanatate, in risc de abandon

Sursa: Mediafax

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here