Ecaterina Andronescu acuzata ca schimba ilegal calendarul admiterii in invatamantul liceal

Federatia „Spiru Haret” il acuza pe ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, ca a emis un ordin prin care schimba ilegal calendarul admiterii in invatamantul liceal de stat, cu toate ca unele etape ale admiterii sunt deja in desfasurare, actul nefiind discutat cu partenerii sociali. Sindicalistii spun ca, prin acest document, Ministerul Educatiei amana cu circa o luna desfasurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar cateva zile inainte de probele de la Evaluarea Nationala.

Vezi si Noua copii au ajuns la spital dupa ce au consumat lapte stricat la scoala

De asemenea, prin acelasi act, se amana pana la 30 mai si afisarea locurilor disponibile in licee si scoli profesionale, lucru care va afecta grav si miscarea de personal, potrivit sursei citate.

„Ceea ce a facut Ministerul Educatiei este ilegal. Nu poti sa-ti bati joc de copii, parinti si cadre didactice. Sunt parinti care s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-si inscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au inceput sa organizeze targurile de oferte educationale, pe care le-au programat cu luni bune inainte. De exemplu, in Bucuresti, de maine, liceele ar trebui sa-si prezinte oferta. Insa, unitatile de invatamant nu au aprobate cifrele de scolarizare, pe care, potrivit ordinului dat in aceasta seara, le vor primi de-abia la sfarsitul lunii mai“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret“.

FSE „Spiru Haret“ solicita anularea ordinului emis de Ecaterina Andronescu si anunta ca, in conditiile in care Ministerul Educatiei nu va reveni asupra actului normativ, federatia, in colaborare cu asociatiile de parinti si elevi, va demara actiuni de protest.

Sindicatele cer sprijinul premierului impotriva transformarii invatamantului teoretic in profesional

Federatia Sindicatelor din Educatie ”Spiru Haret” i-a adresat o scrisoare deschisa premierului Dancila in care ii cere sprijinul pentru anularea a doua ordine emise de Ministerul Educatiei privind transformarea a peste 500 de clase de invatamant liceal teoretic in clase de invatamant profesional.

Federatia Sindicatelor din Educatie ”Spiru Haret” avertizeaza asupra intentiei Ministerului Educatiei Nationale (MEN) de a transforma peste 500 de clase teoretice din invatamantul liceal in clase de scoala profesionala si cere sprijinul premierului Viorica Dancila, pentru anularea ordinelor emise de minister.

Numai in Bucuresti numarul acestor clase supuse procesului de transformare este de peste 170, ceea ce reprezinta 47% din totalul claselor de inceput de nivel liceal si profesional, atrag atentia sindicalistii. Ei spun ca nu se opun existentei unui numar mai mare de clase de invatamant profesional si profesional dual, dar atrag atentia ca aceasta transformare ”trebuie realizata in conditii de legalitate si la momentul oportun”.

”(…) In municipiul Bucuresti, procentul absolventilor de gimnaziu care au obtinut sub nota 5 la evaluarea nationala in anul 2018 este de 15%. Si, atunci, ne intrebam firesc unde este oportunitatea transformarii a 170 de clase de invatamant in invatamant profesional? Sa intelegem ca un numar suplimentar de peste 5.000 de absolventi de gimnaziu (170 de clase x 30 elevi/clasa) din municipiul Bucuresti vor fi fortati sa intre in invatamantul profesional, in conditiile in care mediile la evaluarea nationala ale multora dintre acestia sunt peste 5?”, se intreaba sindicalistii de la ”Spiru Haret”.

Ei atrag atentia ca procedurile privind planurile de scolarizare la nivelul unitatilor de invatamant si inspectoratelor scolare s-au incheiat de mult timp, conform calendarului aprobat de minister si ca incadrarile cu personal au fost realizate la nivelul unitatilor de invatamant, miscarea personalului didactic fiind in plina desfasurare cu etape deja finalizate.

Citeste si Invatamantul dual, o solutie pentru formarea de specialisti in industria aerospatiala

Un alt impediment impotriva intentiei ministerului, materializata prin cele doua ordine, o reprezinta si lipsa resursei umane calificate, maistri-instructori, necesara pentru a acoperi toate clasele de invatamant profesional nou infiintate, mai spun sindicalistii. De asemenea, vor exista numeroase restrangeri de activitate la liceele tehnologice, ca urmare a reducerii drastice a catedrelor de cultura generala, mai spun acestia.

Ei reclama si lipsa unor acorduri si parteneriate incheiate cu agentii economici, care sa sustina respectivele clase de invatamant profesional, si a agentilor economici dispusi sa primeasca elevi de la clasele de invatamant profesional in practica.

De asemenea, spun acestia, nu exista conditii propriu-zise pentru desfasurarea orelor de parctica: ateliere, laboratoare, utilaje si aparatura. Sindicalistii de la ”Spiru Haret” atrag atentia si ca pana la data de 13 mai ar fi trebuit sa fie deja tiparita brosura privind procedura de admitere pe anul in curs si calendarul acesteia, cu reteaua unitatilor de invatamant si planurile de scolarizare, pentru ca absolventii de gimnaziu sa-si cunoasca din timp optiunile.

”Potrivit aceluiasi ordin, admiterea in invatamantul liceal debuteaza in perioada 13-14 mai cu inscrierea la probele de aptitudini, respectiv pentru verificarea cunostintelor de limba moderna/materna, iar incepand cu data de 20 mai ar trebui sa aiba loc sedintele de instruire cu parintii si elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere si a planului de scolarizare. Despre ce ar putea fi instruiti parintii si elevii, in conditiile in care planurile de scolarizare aprobate de consiliile de adminsitratie ale unitatilor de invatamant si inspectoratului scolar sunt date peste cap de catre minister?”, se intreaba sindicalistii de la ”Spiru Haret”.

Tot in 13 mai, spun acestia, ar trebui sa aiba loc afisarea ofertei de scolarizare si a ofertei de formare profesionala, concretizata in profiluri, domenii si calificari profesionale pentru invatamantul liceal, filiera tehnologica si stabilirea codurilor pentru fiecare unitate de invatamant liceal sau profesional.

Prin ordinele emise, ministerul decaleaza chiar si cu 2 saptamani etape ale calendarului admiterii in invatamantul liceal si etape ale ocuparii prin concurs unic a posturilor didactice si a catedrelor declarate vacante sau rezervate in invatamantul preuniversitar, atrag atentia sindicalistii din educatie.

Ei spun ca niciunul dintre aceste ordine nu a fost discutat cu federatiile sindicale reprezentative – nici la nivel de comisie tehnica, nici in cadrul Comisiei de Dialog Social – si nici nu au fost consultate asociatiile de parinti si de elevi.

Citeste si Proiect de lege privind incurajarea invatamantului profesional si dual

Sursa: Mediafax

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here