Consiliul Municipal al Elevilor acuza modul inechitabil de gestionare a transferurilor elevilor!

Consiliul Municipal al Elevilor Bucuresti, structura de reprezentare a celor 300.000 de elevi din capitala, doreste sa aduca in atentia publica modul inechitabil si fraudulos in care multe dintre transferurile elevilor au loc.

Citeste si Consiliul Elevilor protesteaza la simulari

Pentru aprobarea transferarii unui elev, conform presei, in Scoala Gimnaziala numarul 181 din sectorul 1, secretara institutiei a cerut parintilor suma de 200 de euro. Acestia au reclamat fapta Directiei Generale Anticoruptie, functionara fiind cercetata pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, dupa un flagrant al ofiterilor de politie judiciara.

Cu toate acestea, cazurile de solutionare frauduloasa a transferurilor elevilor sunt tot mai dese. Conform regulamentelor in vigoare, unitatiile de invatamant preuniversitar au puterea decizionala in aprobarea cererii, chiar daca pledantul a indeplinit conditiile de transferare, lucru ce poate crea un climat discriminatoriu, transferurile putand fi aprobate sau respinse pe criterii subiective (nepotismul, minoritatea, scoala de provenienta etc.), nu obiective. Elevii au dreptul la o educatie gratuita, incluziva si de calitate, faptele de acest gen incalcand principiile de baza care guverneaza invatamantul, precum cel al transparentei si al egalitatii de sanse.

Din informatiile telefonice primite de Consiliul Municipal al Elevilor Bucuresti (CMEB) din partea unui angajat al scolii, functionara cercetata penal are interdictia de a intra in unitatea de invatamant pana la mijlocul lunii octombrie, atributiile acesteia fiind delegate. Conform DGA, parata este cercetata sub masura preventiva a controlului judiciar pe o perioada de 30 de zile, pentru stabilirea intregii activitati infractionale. Consiliul Municipal al Elevilor Bucuresti cere implementarea unui mecanism concret, echitabil si transparent de efectuare a transferurilor elevilor, iar autoritatilor competente sa se sesizeze in privinta combaterii coruptiei existente in unitatile de invatamant din capitala.

 „Din pacate, observam tot mai multe cazuri de fraudare a procesului de transferare a elevilor. Elevii nu sunt o moneda de schimb, iar astfel de situatii in care persoane beneficiaza de bunuri de pe urma transferurilor sunt deplorabile. Dreptul la o educatie incluziva si de calitate nu trebuie obstructionat din motive subiective, deoarece orice elev ar trebui sa beneficieze de sanse egale”, a declarat Tudor-Alexandru PANAIT, presedintele Consiliului Municipal al Elevilor Bucuresti.

Citeste si Consiliul Elevilor cere amanarea aprobarii bugetului de stat pentru 2019

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here