Ce spune Ministerul Sănătății despre concentrațiile mari de E Coli înregistrate în apa mării de pe litorulul românesc zilele trecute

Foto: Pinterest

Iată ce spune Ministerul Sănătății despre concentrațiile mari de E Coli înregistrate în apa mării de pe litorulul românesc zilele trecute (mai multe despre acest subiect poți citi aici):

Ca urmare a informațiilor prezente în spațiul public referitoare la concentrații mari de Escherichia coli (E.coli), în unele zone de îmbăiere din apa Mării Negre, Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele precizări: (…)

În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită. (…) Aceste creșteri nu au fost constante (timp mai multe zile) și nu se încadrează în ”situație anormală” și nici în situația de ”poluare pe termen scurt”, pentru că valorile din ziua următoare creșterii s-au încadrat în valori normale. Creșterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale și disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone. Prezența E.coli în apa potabilă și apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreținute.” se arată în  informarea de presă data de Ministerul Sănătății.

Autoritățile au oferit și câteva recomandări pentru populație pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri asociate acestor concentrații crescute de E.coli în apa de mare:

– Evitarea ingestiei apei și a scufundărilor cu capul sub apă pentru a nu favoriza pătrunderea apei pe nas sau urechi.

– Îmbăierea doar în zonele amenajate și monitorizate unde se afișează calitatea apei de îmbăiere. Este indicat să facă duș după îmbăiere.

– Utilizarea corectă a grupurilor sanitare și spalatul pe mâini după folosire.

– Respectarea normelor generale de igienă.

– Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizarea calităţii apei potabile fiind asigurată și de către producător /distribuitor.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here