Scoala, un mediu nesigur pentru elevi

Lipsa sigurantei in scoli reprezinta una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta in prezent sistemul educational romanesc. Cu doar 18% dintr-un total de 17.824 de unitati de invatamant preuniversitar de stat care beneficiaza de supraveghere prin paza umana si sisteme de monitorizare video, dreptul elevilor la protectie in incinta scolii ramane doar pe hartie. Potrivit Consiliului National al Elevilor,  scoala este un mediu nesigur pentru elevi.

Citeste si Consiliul Elevilor protesteaza la simulari: Dam foaia goala

Acest fapt este demonstrat si de raspunsurile inregistrate din partea acestora la finalul anului scolar 2017-2018, in cadrul consultarii derulate de Consiliul National al Elevilor cu scopul de a afla gradul de aplicare in teritoriu a prevederilor Statutului Elevului. Conform RISEN (Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel national), document care a rezultat in urma consultarii, 41% dintre respondenti si-au simtit pusa in pericol integritatea fizica si/sau morala in scoala.

Motivul principal invocat de conducerile scolilor pentru a justifica inexistenta masurilor de paza si protectie este lipsa fondurilor. De prea putine ori autoritatile publice locale isi asuma plata acestor servicii prin finantare complementara, desi ele ar trebui sa fie prezente si gratuite in fiecare unitate de invatamant, conform art. 4 din Legea nr. 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant. Realitatea este cu atat mai trista odata ce luam in calcul faptul ca, in numeroase scoli, „fondul gardianului”, de altfel ilegal, este o practica raspandita. La inceputul fiecarui semestru, elevilor si parintilor le este inca solicitat sa contribuie cu bani la „fondul scolii”, fie in mod explicit, fie sub denumirea de „donatie”, bani care ulterior sunt folositi pentru asigurarea pazei. Exista, de asemenea, cu precadere in mediul rural, scoli care nu sunt dotate cu sisteme de supraveghere video sau in care aceste dotari nu functioneaza.

,,Consideram ca siguranta elevilor in principalul mediu de invatare este o tema care ar trebui inclusa urgent pe agenda publica, mai ales in urma datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne in data de 19 august. Elevii se vor intoarce la cursuri, iar garantarea desfasurarii activitatii acestora in conditii corespunzatoare este vitala. Educarea acestora cu privire la pericolele care exista in lume este lipsita de relevanta daca in propria scoala beneficiarii primari ai sistemului de invatamant nu au garantia ca se afla in siguranta. Solicitam, pe aceasta cale, celor responsabili sa acorde atentie reala problemei enuntate si sa procedeze la luarea unor masuri eficiente, care sa fereasca elevii de orice factori de risc la care ar putea fi supusi. Somam autoritatile publice locale sa isi indeplineasca atributiile si sa aloce fonduri pentru garantarea pazei in scoli. Urmeaza sa analizam punctual prin intermediul retelei noastre in ce unitati de invatamant nu exista mecanisme de paza si protectie, precum si cazurile de percepere a unor taxe din partea elevilor pentru asigurarea lor, pentru a intreprinde demersuri in acest sens”, a precizat Consiliul National al Elevilor.

Citeste si Consiliul Elevilor cere amanarea aprobarii bugetului de stat pentru 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here