Bacalaureatul continua cu proba obligatorie a profilului

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat continua cu proba obligatorie a profilului, respectiv Matematica in cazul elevilor de la profilul real si Istorie, la cel uman.

Joi, elevii sustin ultima proba a examenului de Bacalaureat, cea la alegere, in functie de specializare.

Conform Ministerului Educatiei Nationale, pentru sustinerea probelor scrise, in cele 440 de centre de examen, s-au inscris 136.871 de elevi, dintre care 118.856 sunt absolventi ai promotiei 2018, iar 18.015 de absolventi fiind din seriile anterioare.

Vezi si Subiecte Romana Bacalaureat: Elevii au avut de analizat poezii de Eminescu, Arghezi, Barbu sau Blaga

Afisarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie, pana la ora 12:00, si este urmata de depunerea contestatiilor intre orele 12:00 si 16:00.

Intre 5 si 8 iulie vor fi solutionate contestatiile, in timp ce afisarea rezultatelor finale este prevazuta pentru data de 9 iulie. Rezultatele vor fi afisate, atat la institutiile de invatamant, cat si pe site-ul bacalaureat.edu.ro.

Elevii care nu promoveaza examenul de Bacalaureat 2018 din prima sesiune pot sa se inscrie in perioada 10-13 iulie pentru a doua sesiune de examen.

Sesiunea a doua va incepe pe 20 august, cu proba la Limba si Literatura Romana, urmata, pe 21 august, de proba la Limba si Literatura materna, proba obligatorie de profil va avea loc pe 22 august, iar ultima proba este cea la alegere si este sustinuta pe 23 august.

In 2017, din totalul celor 39.451 de candidati inscrisi, s-au prezentat 29.856 de candidati (19.201 din promotia 2017 si 10.655 din promotiile anterioare). Potrivit Ministerului Educatiei Nationale, in 2017, rata finala de promovare a examenului de Bacalaureat a fost de 72,9%.

Accesul candidatilor in centrele de examen se face in intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.

Timpul destinat redactarii unei lucrari scrise este de trei ore, calculat din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru, anunta Ministerul Educatiei.

Pentru probele scrise la matematica si geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hartia folosita este doar cea distribuita de asistenti. Toate salile de examen trebuie sa aiba in dotare camere functionale de supraveghere video si audio. Nu este permis accesul in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. In acelasi timp, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare in interior sau cu exteriorul. Cei surprinsi in aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinta, nu vor mai putea participa la probele urmatoare si vor fi lipsiti de posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. De asemenea, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Vezi si Elevii sustin luni proba scrisa la Limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ:

  • sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale;
  • sustinerea tuturor probele scrise si nota 5 la fiecare dintre acestea;
  • obtinerea mediei 6 cel putin, la probele scrise.

Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obtinut media 10 primesc diploma de merit.

Ca si la Evaluarea Nationala, lucrarile vor fi evaluate in centre zonale de evaluare din alte judete decat cele in care au avut loc probele.

In urma evaluarii lucrarilor contestate „nota initiala se poate modifica, dupa caz, prin crestere sau descrestere, prin nota acordata la contestatii. Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestatii este finala, intrucat nu se mai aplica regula celor 0,5 puncte diferenta intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii.

Vezi si Rezultatele la Evaluarea Nationala: 73% dintre elevi au medii peste cinci si peste 300 au luat nota zece

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here