4000 de minori beneficiaza anual de masuri alternative la trimiterea in judecata

Romania se situeaza printre cele mai avansate țari din Europa in ceea ce priveste justiția pentru minori. Studiul „Alternative la Trimiterea in Judecata a Minorilor in Romania. Un Sistem Fragmentat” este primul raport privind justiția juvenila in Romania axat pe masurile alternative la trimiterea in judecata. Una dintre principalele recomandari ale studiului este adoptarea unei strategii nationale pentru justitia juvenila.

Citeste si: Asociatia Tzuby’s Kids ii ajuta pe copiii cu probleme grave de sanatate, in risc de abandon

Studiul „Alternative la Trimiterea in Judecata a Minorilor in Romania. Un Sistem Fragmentat” a fost elaborat de catre Prof. Dr. Ioan Durnescu si doamna Corina Popa, asistent social. Studiul a fost realizat in cadrul proiectului AWAY – „Modalitati Alternative in Administrarea Justitiei pentru Minori si Tineri si ofera o perspectiva critica a sistemului de justitie juvenila in Romania, cu un accent deosebit pe masurile alternative la trimiterea in judecata (engl. diversion). Analiza a fost efectuata din perspectiva standardelor UE (Directivele 2012/29; 2001/220; 2012/800), dar si a unor standarde importante ale ONU (precum Regulamentul de la Havana, Regulamentul de la Beijing, Liniile Directoare de la Riyadh si altele).

In ceea ce priveste masurile alternative la trimiterea in judecata, Romania se situeaza printre cele mai avansate țari din Europa in ceea ce priveste legislatia din domeniul justitiei juvenile, care permite ca o buna parte dintre minorii care comit fapte penale sa fie scosi din circuitul justitiei clasice, prin aplicarea unor masuri alternative la trimiterea in judecata.

Un numar de aproximativ de 4000 de minori beneficiaza anual de masuri alternative la trimiterea in judecata. Cu toate acestea, exista semnale ca aceasta tendinta ar putea sa ia o alta directie in viitorul apropiat, deoarece unii dintre actorii implicati nu sunt pe deplin multumiti de modul de executare a masurilor alternative la trimiterea in judecata. Desi in ansamblu, legislatia in materie de justitie juvenila a fost evaluata ca fiind in conformitate cu standardele europene si international, autorii au remarcat ca este necesara consolidarea masurilor alternative la trimiterea in judecata.

Una dintre principalele recomandari ale acestui raport este adoptarea unei strategii nationale pentru justitia juvenila care sa asigure un mecanism coerent si coordonat de punere in executare a masurilor de protectie speciala sau de sanctionare penala a minorilor care au comis fapte penale.

Citeste si: Fata de 13 ani care si-a injunghiat bunica si a fugit dintr-un centru de minori a fost gasita

O alta recomandare a autorilor este incurajarea participarii active a minorilor aflati in conflict cu legea in procesul de luare a deciziilor si implicarea familiilor si comunitatilor in procesul de reabilitare a minorului.

„Prin promovarea incluziunii sociale si a modalitaților extrajudiciare de a trata minorii aflați in conflict cu legea, Romania se situeaza printre cele mai avansate țari din Europa in ceea ce priveste justiția pentru minori. Romania inregistreaza inca mai mulți minori netrimisi in judecata decat cei trimisi in instanța. Ne dorim ca aceasta cercetare cu cele 21 de recomandari sa stea la baza imbunatatirii sistemului de justitie juvenila din Romania.” declara Prof. Dr. Ioan Durnescu.

Studiul a fost lansat cu suportul Fundatiei Terre des hommes (Tdh), o organizaţie neguvernamentala din Elveţia ce dezvolta programe şi proiecte in peste 38 de tari pentru a proteja copiii aflati in nevoie. In Romania, Terre des hommes a avut o prezenta neintrerupta inca din 1992, iar de atunci, in fiecare an, mii de copii si parinti sunt beneficiari ai activitatilor implementate de catre Tdh in urmatoarele domenii: (1) consolidarea sistemelor de protectie a copilului si justitiei juvenile; (2) protectia copiilor afectati de migratie si prevenirea traficului de persoane, si (3) incluziunea sociala a persoanelor de etnie roma si a altor minoritati. Recent, in urma unei analize conduse de catre reteaua globala Keeping Children Safe, Terre des hommes a primit cea mai inalta recunoastere – Nivel 1 de certificare – pentru modul in care asigura protejarea copiilor in situaţii de risc. Pentru mai multe detalii, accesaţi www.tdh.ro.

Citeste si: Ancheta la Centrul de plasament Peris, unde doi minori ar fi fost violati de colegii mai mari

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here