Romania se afla pe podiumul european la capitolul nasterilor cezariene. In tari precum Olanda, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie, procentul mamelor care nasc natural este mult mai mare decat al celor are nasc prin cezariana. De exemplu, in Olanda, 86% dintre femei nasc natural. In Romania, abia se atinge pragul de 60%. In Bucuresti, nasterea naturala este luata in considerare de 40% dintre femei, in timp ce in unele spitale private din Capitala, nasterea naturala scade pana la 20%.
,,Suntem in epoca epidemiei de cezariene. Noi, romanii, intotdeauna ne stim pe podiumul negative, evident cu ce nu trebuie sa facem. Gresesc si medicii, gresesc si pacientele – daca-i democratie pot sa ceara orice practicianului. Pe de alta parte, un practician cu morala si pentru care cartea este perna lui nu cade in plasa pacientei. Optiunea de cezariana are atatea contraindicatii…”, a precizat pentru superbebe.ro prof.dr. Nicolae Suciu, Directorul Spitalului Polizu, Manager General al Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu – Rusescu.
Vezi si Nasterea cezariana si micile ei inconveniente
Dr. Emel Nuraltay, sefa sectiei Obstetrica a Spitalului Sanador a declarat recent in cadrul evenimentului Ediatrics ca se constata o crestere destul de alarmanta a nasterilor prin operatie cezariana. ,,In jur de 60% dintre gravide nasc prin cezariana, desi ar trebui sa se intample exact invers. In general, in Romania se intampla lucru acesta pentru ca este un melanj intre temerile femeilor de durere si disponibilitatea medicilor din ce in ce mai mica”.
Intr-un comunicat emis presei de catre prezentatoarea TV Ela Craciun, erau prezentate ultimele statistici oficiale, tara noastra figurand cu cel mai ridicat procent din Europa al nasterilor prin cezariana, depasind 33% din total iar in Bucuresti procentul se ridica la un ingrijorator 70%.
Organizația Mondială a Sănătății recomanda insa ca cezariana să fie o excepție de la regulă și vorbeste de procentul de 10-15% de nasteri prin interventie chirurgicala.
,,Nasterea naturala are categoric beneficiile ei, actul chirurgical ramane un eveniment care comporta complicatii, chiar daca ele sunt mici. De ce sa ne supunem unei interventii chirurgicale atata timp cat se poate ajunge cu bine la final si respectand natura pentru gravide”, a precizat sefa sectiei Obstetrica a Spitalului Sanador.
Directorul Spitalului Polizu a tinut sa sublinieze faptul ca cezariana interfera si cu recuperearea intarziata a mamei, cu instalarea lactatiei, cu disconfort si anemie care si ele pot sa insoteasca cezariana. ,,La pacientele care nasc prin cezariana se instaleaza lactatia mai tarziu si este de durata mai mica”, a mai spus profesorul.
Vezi si Cum te îngrijeşti după operaţia cezariană
Asadar, dragi viitoare mamici, desi sunteti in epoca epidemiei de cezariene, atunci cand va vine sorocul ganditi-va bine cum alegeti sa nasteti, astfel incat sa-I oferiti bebelusului o intrare in viata cat mai sanatoasa si naturala, iar voua sa va fie bine!
Superbebe.ro se implica in sustinerea nasterii naturale, motiv pentru care a organizat in aceasta toamna un seminar in cadrul targului Baby Expo cu tema „Povestea nasterii naturale”, la care a invitat specialisti din domeniu. Puteti urmari materialele video de la acest eveniment.
Autor: Alexandra Manaila