Rata mortalitatii infantile, dubla in anumite judete din Romania

Rata mortalitatii infantile a inregistrat o scadere importanta in Romania, de la 7,5 in 2015, la 6,7 la mia de copii nascuti vii in 2017, potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica (INS), publicate la finalul lunii ianuarie 2019. Totusi, sunt judete in tara unde rata mortalitatii la copiii sub un an este dubla fata de Bucuresti, unde se afla majoritatea maternitatilor de nivel III.

Vezi si Mortalitatea infantila, o problema majora in Romania

In Romania, nasterea este discriminatorie: lipsa aparaturii medicale intr-o maternitate face de multe ori diferenta intre viata si moarte.

,,Rata mortalitatii infantile este un indicator care ne arata distanta dintre Romania si statele dezvoltate ale Uniunii Europene, in ceea ce priveste capacitatea de a-i salva pe copiii nascuti prematur, precum si clivajul intre maternitatile dotate cu aparatura medicala adecvata si cele in care medicii nu au la dispozitie suficiente echipamente. Sunt judete unde rata mortalitatii infantile ramane de doua ori mai mare decat cea a marilor orase, unde exista maternitati de gradul III, dotate cu aparatura medicala performanta. Tocmai de aceea, Salvati Copiii a creat aceasta Retea de sprijin, care functioneaza deja de sapte ani, in cadrul careia maternitatile ne comunica nevoile lor, iar noi punem in miscare un intreg mecanism pentru a le sprijini. Pentru ca diferenta dintre viata si moarte o face un incubator”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv al organizatiei Salvati Copiii Romania.

Cum s-a modificat harta mortalitatii infantile

In 2017, numarul total de decese ale copiilor sub un an a fost de 1.364, in acelasi timp, numarul nasterilor a crescut la 202.151.

Cele mai mari rate ale mortalitatii infantile s-au inregistrat in judetele Botosani (12,2 la mie), Calarasi (11,5 la mie) si Salaj (10,9 la mie).

La polul opus, cele mai mici rate ale mortalitatii infantile s-au inregistrat in judetele Vaslui (5 la mie), Cluj (4,7 la mie) si Bucuresti (4,6 la mie).

Citeste si Ce se poate face in Romania pentru ca mortalitatea la nastere sa scada?

In Romania exista 20 de unitati medicale de nivel III

Romania se confrunta cu o incapacitate grava de a raspunde nevoilor de ingrijire neonatala: doar aproximativ 300 de locuri sunt asigurate in terapia intensiva neonatala, desi necesarul este de 600 de locuri (30 de locuri la un milion de locuitori), asadar o acoperire de doar 50% din nevoi.

Echipamentele medicale insuficiente reprezinta o problema frecventa in Romania, conform datelor din analiza Salvati Copiii privind situatia maternitatilor din Romania – 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematur, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.

,,Nou-nascutul  prea devreme are nevoie de ajutor sa respire, sa creasca… de toate lucrurile de care avea nevoie in burtica mamei, locul pe care l-a parasit prea devreme. Din nefericire, toate acestea depind de gradul de dotare a sectiei de neonatologie in care s-a nascut. Multe maternitati din tara au nevoie de sustinere. Maternitatea noastra ar avea nevoie de opt mese radiante si doua incubatoare ca sa putem interveni optim, in toate situatiile. Cele pe care le avem sunt foarte vechi.  Lucram indeaproape cu Salvati Copiii si asta ne pune pe un drum bun”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, seful sectiei de Neonatologie a Spitalului de Urgenta Botosani.

Ultimul proiect national de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala dateaza de mai bine de zece ani, din 2007, vreme in care unele aparate s-au defectat deja si nu mai pot fi folosite.

Tocmai de aceea, Salvati Copiii Romania a identificat, de-a lungul celor sapte ani de campanie pentru reducerea mortalitatii infantile, mecanisme de finantare care sa acopere componenta de interventie, pentru ca salvarea vietilor copiilor nascuti prematur este o urgenta.

Citeste si Salvati Copiii: 13% din maternitatile de nivel I nu au niciun incubator pentru nou-nascutii prematuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here