Salvati Copiii: 13% din maternitatile de nivel I nu au niciun incubator pentru nou-nascutii prematuri

13% dintre maternitatile de nivel I din tara nu au niciun incubator pentru nascutii prematur, 56% dintre maternitatile de nivel II n-au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre cele de nivel III, ce trateaza cazurile severe, au o singura masa de reanimare pentru copii, anunta Salvati Copiii.

Datele Organizatiei Salvati Copiii arata ca doar 23 de unitati din tara noastra sunt de nivel III si pot prelua cazurile severe.

Vezi si Salvati Copiii: Jumatate dintre copii discuta online cu necunoscutii, iar 58% se intalnesc cu ei

„Echipamentele medicale insuficiente raman o problema frecventa in Romania, conform datelor din analiza Salvati Copiii privind situatia maternitatilor din Romania: 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii”, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei Salvati Copiii, remis marti MEDIAFAX.

Datele arata ca 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri, adica sub 32 de saptamani, supravietuiesc in tarile dezvoltate, in timp ce in regiunile slab dezvoltate 90% dintre acesti copii mor.

In Romania, este cazul unuia din 10 copii, care se naste prematur si are nevoie de interventie medicala de urgenta inca din primul minut de viata pentru a supravietui.

Maternitatea din Targoviste a fost dotata cu un incubator performant, in valoare de 75.000 de lei. Unitatea medicala deserveste mai multe judete in ceea ce priveste cazurile severe de prematuritate, iar jucatoarea de tenis, Sorana Cirstea este cea care a facut posibila dotarea, incubatoarele existente fiind deja uzate de aproape un deceniu.

Teoretic, Maternitatea din Targoviste a fost ridicata la unitate de grad III, ceea ce inseamna ca poate prelua si trata cazuri cu vulnerabilitati crescute.

In prima jumatate a anului, la Maternitatea Targoviste s-au nascut 60 de copii inainte de termen, ceea ce reprezinta o rata de zece procente din totalul nasterilor. Dintre acestia, in zece cazuri a fost vorba despre prematuritate severa. Cazuri care, in mod normal, erau trimise la maternitati din Bucuresti. Odata cu ridicarea in grad a maternitatii, sunt tratate aici.

Vezi si Salvati Copiii despre fenomenul mamelor minore sau al copiilor cu copii

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here