Infectiile urinare la gravide sunt unele dintre cele mai frecvente probleme medicale cu care se confrunta o femeie insarcinata. Despre neplacerile cauzate de infectiile urinare, despre cauze, simptome si tratament ne ofera mai multe detalii dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie, specialist infertilitate.
”Perioada de sarcina este una in care corpul femeii este supus multor transformari, imunitatea scade si organismul este mai vulnerabil. Astfel se face ca infectia urinara sau infectia de tract urinar (ITU), cum mai este cunoscuta, este una dintre cele mai comune probleme medicale cu care se confrunta o femeie insarcinata. Riscul cel mai mare este intre a 6-a si a 24-a saptamana de sarcina. Infectia urinara se produce la nivelul tractului urinar si poate afecta vezica urinara sau rinichii. Cauza acesteia o constituie prezenta bacteriilor de pe piele, din vagin sau din rect ce ajung in canalul urinar” explică dr Vythoulkas.
Vezi si Principala cauza a infectiilor urinare este expunerea excesiva la frig
Simptomele si semnele unei infectii urinare nu sunt greu de recunoscut:
- durere sau arsura in momentul urinarii
- urinari dese sau senzatie permanenta de a urina
- incontinenta
- crampe si/sau dureri partea de jos a abdomenului
- urina modificata la culoare si miros
- uneori, sange in urina
- presiune sau chiar durere in zona vezicii
Important este ca odata ce gravida a recunoscut aceste simptome sa se prezinte imediat la medicul care-i urmareste sarcina pentru ca, administrat din vreme, tratamentul va preveni raspandirea infectiei catre rinichi.”Infectia de tract urinar se depisteaza cu ajutorul unei analize si a unei culturi de urina si se trateaza, cel mai adesea, cu antibiotice. Tratamentul dureaza intre 3 si 7 zile, trebuie continuat chiar si dupa disparitia simptomelor (care are loc curand dupa inceperea tratamentului) si este unul sigur atat pentru mama, cat si pentru fat”, spune specialistul.
Vezi si Cu burtica la soare
Sunt cazuri cand orice masuri de precautie si-ar lua o gravida, tot se va alege cu o infectie urinara. Dar, este bine sa se stie ca aceasta poate fi prevenita prin cateva masuri simple, potrivit medicului:
- Pastrarea igienei zonei intime
- Urinarea ori de cate ori exista senzatia
- Evitarea contactului sexual in timpul infectiei
- Schimbarea zilnica a lenjeriei intime
- Folosirea unor sapunuri sau geluri intime cu ph neutru
- Purtarea lenjeriei din material natural si nu stransa pe corp
- Hidratare corecta si suficienta (mai ales cu apa!)
Infectia rinichilor, ce poarta numele de pielonefrita, este insotita cel mai adesea de febra, frisoane dureri intense de spate sau de solduri, greturi sau stari de voma, dificultati de respiratie. Sunt manifestari ce nu trebuie ignorate! Controlul medical se impune a fi facut de urgenta si, in functie de intensitatea manifestarilor, poate necesita internarea si administrarea intravenoasa a antibioticelor pentru a preveni declansarea unor probleme medicale mai grave.
Infectiile urinare in timpul sarcinii, ale caror simptome au fost ignorate, se asociaza cu greutate mica la nastere, prematuritate, hipertensiune, preeclampsie, anemie maternala.