Cu burtica la soare: iată ce trebuie sa stii

Noua conditie, cea de femeie insarcinata, nu ar trebui sa te impiedice sa te bucuri de plimbari pe malul marii ori de trasee usoare pe carari de munte, mai ales ca vara este anotimpul care ne imbie pe toti sa petrecem cat mai mult timp in aer liber. Despre o vara placuta si sigura, despre gravidutele care stau cu burtica la soare, putem afla aici mai multe. 

Fie ca alegi sa-ti petreci cateva zile de vacanta la mare, fie la munte, iti recomand ca expunerea la soare sa fie moderata. Sunt studii care arata ca expunerea la soare pe durata a mai multor ore scade cantitatea de acid folic din organismul femeii gravide, ceea ce ar putea afecta buna dezvoltare a fatului. Dar, in acelasi timp, nu trebuie uitat faptul ca mai mult de jumatate din cantitatea de vitamina D din corp, esentiala in mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, regland absorbtia calciului si fosforului in organism, este asimilata prin expunerea la soare. Tocmai de aceea, specialitii sfatuiesc gravidele sa se expuna la soare doar in orele diminetii, atunci cand gradele din termometre nu sunt atat de multe, nivelul radiatiilor solare este scazut, si dupa-amiaza, dupa ora 16 sau 17, in cazul unei zile caniculare.

Temperaturile ridicate, gradul inalt de umezeala din aer pot cauza multe stari de disconfort unei femei gravide din cauza transformarilor hormonale si metabolice specifice perioadei de sarcina. Atunci cand indicele de confort termic, despre care auzi foarte des in emisiunile meteo, este crescut si depaseste valoarea de 90, este indicat sa te retragi intr-un spatiu racoros, dar nu in bataia curentilor reci de la aparatul de aer conditionat pentru a nu risca vreo raceala sau contractura a muschilor si asa destul de incercati in aceasta perioada. De asemenea, in zilele caniculare cand este foarte posibil sa ai mainile si picioarele mai umflate, iti recomand sa limitezi consumul de sare si sa nu pierzi din vedere o cat mai buna hidratare: apa plata, compoturi fara zahar, supe clare de legume, ape imbogatite cu plante aromatice sau fructe de sezon. Tot temperaturile ridicate pot provoca iritatii ale pielii in zonele dintre sani, pe gat sau sub brat. Le poti reduce folosind mixturi mentolate sau lotiuni de corp din gama de produse dermato-cosmetice, mult mai sigure pentru o femeie insarcinata.

Practicarea inotului, atunci cand vorbim despre o sarcina normala, fara probleme speciale, nu este interzisa. Inotul este un sport ce antreneaza grupe importante de muschi, imbunatatind conditia fizica si starea de spirit. Practicand acest sport, vei arde calorii, somnul va fi mai odihnitor si cu siguranta vei depasi mai usor incercarile fizice si emotionale firesti intr-o sarcina. Daca alegi sa inoti in mare, evita zilele cand apa este agitata si nu te aventura in larg. Clorul prezent in apa dintr-o piscina nu este considerat periculos pentru tine sau fat, dar recomandarea este ca dupa fiecare sesiune de inot sa faci un dus de preferat nu foarte rece. De asemenea, din magazinele cu articole sportive poti achizitiona diverse articole de imbracamine cu factor de protectie incorporat, cum sunt bluzele sau pantalonii. Foloseste-le atunci cand petreci cateva ore la malul marii sau la piscina.

Indiferent de locul in care ti-ai ales sa-ti petreci cateva zile de vacanta, la mare sau la munte, foloseste creme pentru protectie solara. Obligatoriu! Acestea te vor ajuta sa preintampini aparitia petelor maronii, cea mai predispusa zona fiind cea a fetei (frunte, pometi si nas), favorizate de nivelul ridicat de estrogeni din perioada celor 9 luni de sarcina, creme pe care este bine sa le folosesti ori de cate ori te expui razelor solare. Aceste pete intunecate pot sa dipara de la sine dupa nastere sau nu. Poarta haine lejere pe corp, alege-le doar pe cele confectionate din fibre naturale, ce lasa pielea sa respire.

De asemenea, nu uita sa adaugi pe lista de cumparaturi, in caz ca nu o ai deja, palaria de soare pentru a preveni insolatia. Aceasta problema medicala des intalnita in zilele caniculare o poti recunoaste prin starile febrile, senzatii de lesin, puls accelerat, cazuri in care consultul medical se impune de urgenta.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here