Este oare expunerea excesiva la frig principala cauza a infectiilor urinare?

Statisticile indica faptul ca una din cinci femei risca sa dezvolte infectii urinare in cursul vietii, pe cand la barbati prezinta o frecventa mai mica, dar o intensitate mai mare a impactului. Este oare expunerea excesiva la frig principala cauza a infectiilor urinare? Afla aici mai multe. 

Infectia urinara este o afectiune provocata de diferiti agenti patogeni precum bacterii, fungi si paraziti. In functie de localizarea la nivelul aparatului urinal se poate vorbi despre: infectie uretrala (uretrita – conductul de la vezica pana unde apare urina eliminata), infectie vezicala (cistita – rezervorul care pastreaza urina intre doua mictiuni) si infectie a rinichilor sau pielonefrita.

Cea mai frecventa cauza poate fi infectarea cu Escherichia Coli, o bacterie existenta in intestinul gros al omului, care atunci cand ajunge in tractul urinal provoaca infectia. Alti microbi care dauneaza sunt: Klebsiela, pseudomonas, stafilococ, chlamidia sau paraziti precum Tricomonas.

Simptomele variaza in functie de varsta, sex si localizarea infectiei la diferitele nivele ale tractului. Printre acestea se numara: nevoia de a urina frecvent, durere la urinare, senzatia de arsura, usturime, culoarea diferita a urinei, dureri in zona abdomenului inferior, dureri coliative in lojile lombare, mai ales cand infectiile intereseaza direct rinichii (unilateral sau bilateral).

Infectiile urinare pot aparea mai frecvent la persoane cu litiaza renala sau la cei care au eliminat cantitati mai mari de nisip prin microlitiaza urinara. De asemenea, este prezenta in situatiile in care vezica nu poate elimina complet si ramane un rest de urina unde se pot dezvolta microbii, dar si in cazul unor anomalii ale tractului urinal, mai ales la copii. De asemenea, incidenta infectiilor urinare creste odata cu varsta.

Diagnosticarea infectiilor urinare se bazeaza pe simptomatologia descrisa de pacient pe baza examenului clinic efectuat de medic, sau a analizelor de laborator. In cadrul acestora, efectuarea uroculturii este obligatorie, pentru ca are rolul de a indica la care antibiotic este germenul producator de infectie cel mai sensibil. Nerespectarea acestei reguli poate produce crearea de rezistenta a tulpinilor microbiene care au produs infectia, ingreunand tratamentul.

Cum prevenim si tratam infectiile urinare?

Pentru a evita cronicizarea infectiilor urinare prin ascensiunea lor pana la rinichi, un prim tratament recomandat este cel igienodietetic, bazat pe consumul de lichide suficiente pentru a creea o diureza corespunzatoare spalarii cailor urinare (apa simpla, ceaiuri de cozi de cirese, matase de porumb). Pe baza antibiogramei date de analiza de urocultura, se realizeaza si tratamentul antibiotic. Metodele de prevenire se afla la indemana tuturor prin: evitarea frigului, umezelii, rezolvarea rupturii de perineu daca aceasta s-a produs in timpul nasterilor la femei, rezolvarea anomaliilor tractului urinal la copii, evitarea constipatiilor cornice si o toaleta corecta si permanenta a regiunii genito–peri-anale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here