In plina pandemie de COVID-19, moasele sunt tot mai cautate in SUA pentru nasteri

Photo by Isaac Taylor from Pexels

Pandemia de COVID-19 a lovit din plin mai multe state din lume, iar cel care a inregistrat pana in prezent cele mai mari cifre de infectari si decese este SUA. Noul coronavirus s-a abatut asupra spitalelor din New York, precum si in alte parti ale SUA, iar in aceasta perioada moasele sunt tot mai cautate pentru nasteri acasa sau in centre de nasteri, spatii ce nu sunt parte a sistemului de sanatate obisnuit, scrie The New York Times.

Citeste si: De ce nu nastem ca in afara? Iata adevarul despre statutul moasei in Romania

“Oamenii isi regandesc planurile de nastere si fac tot ce pot ca sa evite spitalele”, spune Sarita Bennett, presedintele Aliantei Nord Americane de Moase.

Jeanette Breen, o moasa cu o experienta de peste trei decenii, spune ca a ajutat opt femei sa nasca in primele trei luni ale anului, iar acum a avut peste 25 de cereri de la gravide care planificau sa nasca initial la spital, cu medici obstetricieni-ginecologi. De asemenea moasa a explicat faptul ca femeile insarcinate nu-si doresc sa fie implicate in niciun fel cu aceasta pandemie de COVID-19 si s-ar simti mult mai in siguranta chir sa nasca acasa.

Luni, autoritatile de la New York au anuntat crearea unei comisii care sa autorizeze rapid centre doar pentru nasteri, ca alternativa la spitale.

Citeste si: Sunt insarcinata in timpul pandemiei cu COVID-19

“Centrele pentru nasteri pot fi alternative sigure pentru sarcinile cu risc scazut – atenuand presiunea asupra spitalelor si oferind un mediu de sprijin pentru mame in timpul unei perioade care este deja stresanta”, a spus Melissa DeRosa, adjunctul-sef al guvernatorului Andrew Cuomo.

Unele spitale au fost atat de depasite de situatie, incat ginecologii si obstetricienii au fost redirectionati sa trateze pacientii de coronavirus, a spus doctorul Michael Nimaroff, vicepresedinte al celei mai mari retele de ingrijire medicala din New York.

Femeile insarcinate se tem sa se infecteze in spitale, desi se considera un risc mai mare atunci cand ele sunt asimptomatice si astfel pot infecta personalul din spital.

Unele mame au fost testate pozitiv dupa ce au nascut in spitale, iar unele moase, multe dintre ele in timp ce munceau in acele unitati medicale, s-au imbolnavit.

Una dintre gravidele intervievate de revista citata mai sus a spus ca “acum pandemia a schimbat travaliul si nasterea la felurile in care se stiau in trecut”.

Moasele sunt cadre medicale care le ajuta pe femeile considerate cu risc scauzt de complicatii sa nasca bebelusi pe cat de natural este posibil, fara ajutorul medicilor obstetricieni-ginecologi sau a medicamentelor si doar daca nu este o urgenta.

Citeste: Papa Francisc: “Moasele au probabil cea mai nobila dintre profesii”

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here