Infectiile urinare la copii: cum se manifesta si cum se trateaza

Imagine de Daniel Nebreda de la Pixabay

Usor depistata la adulti, infectia urinara este mai dificil de diagnosticat la bebelusi si copiii mici, desi este destul de mare numarul acelora care dezvolta o astfel de afectiune. O analiza de laborator a urinei si un ecograf sunt suficiente pentru a pune un diagnostic clar.

Ce este infectia urinara

In primul rand, ar trebui sa stii ca infectia urinara este o boala inflamatorie de origine infectioasa, provocata de anumiti germeni (Escherichia Coli, Proteus, Klebsiella). Totusi, exista si alte cauze care ar putea provoca aparitia acestei boli: diareea, constipatia, eritemul fesier, blocajul urinii in tractul urinar, folosirea unor sapunuri sau geluri de dus, care pot irita uretra. Exista si posibilitatea (destul de mica) ca aceasta infectie sa fie transmisa prin sange, de la mama la fat. La nou-nascuti si la copiii mici, incidenta acestei boli este mai mare la baietei decat la fete. In schimb, dupa varsta de 3 ani, raportul se inverseaza. In functie de localizare, infectiile urinare sunt de doua feluri, joase (la nivelul de jos al tractului urinar) si inalte (la nivelul rinichilor).

Cum se manifesta

Iti pui tot soiul de intrebari cu privire la simptomele acestei infectii, cum poti sa o recunosti, tinand cont ca bebelusul nu poate vorbi sau copilul mic nu-ti poate explica ce simte. Febra, asociata cu lipsa poftei de mancare, cu greata si varsaturile, toate acestea te pot duce cu gandul la o astfel de afectiune. Daca observi un refuz al copilului de a se aseza pe olita sau durere (insotita de plans) in momentul urinarii, este normal sa te gandesti ca ai de-a face cu o infectie urinara. De cele mai multe ori, apar unele modificari ale aspectului urinii: isi schimba culoarea (spre rosu), devine tulbure si urat mirositoare. Nu trebuie sa treci nepasatoare pe langa aceasta problema, caci, netratate, infectiile urinare se cronicizeaza si pot cauza disfunctii ale rinichilor.

SFAT SUPERBEBE

Tinand cont de faptul ca multi bebelusi si copii mici sunt predispusi la infectii urinare, ar trebui sa iei anumite masuri, ca sa poti evita aceasta problema. In primul rand, mentinerea unei igiene corecte reduce riscul aparitiei unei astfel de probleme. Consumul sporit de lichide ajuta si el foarte mult (chiar daca infectia s-a instalat). In cazul in care ai anumite banuieli, adreseaza-te, fara a ezita, unui medic, care va efectua analize de specialitate. Daca rezultatul este unul pozitiv, bebelusului tau i se va prescrie un tratament cu antibiotic. Important este sa nu intrerupi tratamentul in momentul in care ai observat o ameliorare a simptomelor. Respecta cu strictete recomandarea medicului!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here