Alerta de listerioza! Sfaturi pentru gravide de la dr. Ciuhodaru

Atentie marita la salatele de icre si humus precum si la produsele congelate din supermarket. Mai ales daca sunteti insarcinata. E alerta de listerioza, informeaza conf.univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgente.

Vezi si Alimente interzise in sarcina

Boala a provocat deja 9 decese iar alte 47 au fost infectate. Mai multe produse comercializate in supermarket au fost depistate cu probleme! Romania a mai fost notificata privind prezenta produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes, motiv pentru care medicul Ciuhodaru ofera cateva sfaturi in special pentru gravide, avand cel mai mare risc de infectie (de 20 de ori mai mare decat ceilalti adulti, 1 din 3 cazuri de infectie apar la viitoarele mamici).

Listeria este o bacterie rezistenta la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta in multe alimente. Poate intra cu usurinta in lantul nostru alimentar mai ales ca sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetatia si canalizarile. In cazul femeilor insarcinate, bacteria traverseaza placenta si ajunge la fat ducand la numeroase complicatii ale sarcinii.

Dr. Tudor Ciuhodaru

,,In sarcina poate provoca avort, nastere premature, greutate mica la nastere si numeroase complicatii (respiratorii, neurologice, orbire, retard) mergand pana la deces. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legata de aparitia febrei, durerilor de cap insotite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales in semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infectiilor listeriene se bazeaza pe izolarea germenului in cultura din sange, lichid amniotic si LCR”, a precizat dr. Ciuhodaru.

Potrivit specialistului, la adulti, infectia poate fi cu usurinta trecuta cu vederea sau neglijata intrucat simptomele sunt minore sau usoare ( asemanatoare gripei, digestive sau infectii de tract urinar). Pacientii cu imunitate scazuta precum cu cu afectiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicatii serioase neurologice sau pulmonare: meningita, encefalita sau pneumonie.

Vezi si Atentie parinti si bunici, infectiile cu Escherichia coli fac ravagii printre copii!

Retineti:

 1. Caldura distuge bacteria, refrigerarea nu!
 2. Se poate dezvolta in mancarea din frigider.
 3. Exista teste diagnostic (bine de facut inainte de sarcina)
 4. Poate fi tratata prin admnistrarea de antibiotice.

Pentru a reduce riscul de infectie, dr. Tudor Ciuhodaru va recomanda:

 1. Evitati alimentele gata preparate reci.
 2. Atentie la alimentele cu risc: carnea insuficient gatita, salatele preambalate si inghetata depozitata/ transportata necorespunzator.(,,nu foarte inghetata”}.
 3. Respectati regulile de igiena individuala (!!! Spalatul corect pe maini este esential)
 4. Gatiti bine orice preparat.
 5. Daca utilizati cuptorul cu microunde, asigurati-va ca mancarea este complet incalzita (inclusiv in centrul farfuriei.
 6. Depozitati separat in frigider alimentele gatite de cele negatite/crude astfel incat sa nu vina in contact unele cu altele.
 7. Niciodata NU consumati alimentele despre care aveti dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.

Citeste si Semne de alarmă în sarcină

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here