Alcool in sarcina. Cat si cum?

Despre alcool se spune ca – in cantitati moderate –  poate ”condimenta” o masa, o intalnire cu familia sau prietenii ori ca te relaxeaza dupa o zi grea. E posibil ca toate aceste afirmatii sa fie adevarate. Intr-un caz, insa, alcoolul iese din discutie: cand esti insarcinata. La intrebarile despre alcool in sarcina, cat si cum raspunde dr.  Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate la clinica Clinica Genesis Athens. 

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstretrica ginecologie la Clinica Genesis Athens 

Consumul de alcool prezinta un risc urias pentru fat. Si pentru femeia insarcinata, chiar daca despre acest aspect s-a vorbit mai putin. Nu exista niciun argument in favoarea consumului de bauturi alcoolice pe parcursul sarcinii. Si al alaptarii, ca sa fiu mai exact. Nu exista nicio cantitate atat de mica incat sa fie inofensiva, cum nu exista niciun produs care sa fie permis. Nu, nici macar berea! Nu conteaza ca e vorba de un consum constant sau ocazional, ambele sunt la fel de daunatoare atata vreme cat nimeni nu a riscat sa avanseze un nivel care sa fie considerat sigur, 100%.

Citeste si Mesaj de Ziua Fertilitatii: ,,Faceti copii, cu cat trece timpul, lucrurile…

In orice moment al sarcinii, alcoolul poate provoca grave probleme de sanatate copilului nenascut. Drumul este pahar-gura-sange-placenta-cordon ombilical-fat.

Riscurile: uriase, cum am afirmat deja.

  • Avort spontan (fatul se opreste din evolutie inainte de varsta gestationala de 20 saptamani);
  • Nastere prematura – atunci cand bebelusul se naste inainte de 37 de saptamani de sarcina, el poate avea probleme grave de sanatate chiar la nastere sau mai tarziu in viata;
  • Greutate mica la nastere si/sau o circumferinta a capului inferioara celei preconizate;
  • Sindromul alcoolismului fetal – copiii care sunt afectati de acesta prezinta de obicei o deficienta in dezvoltare, unele anomalii faciale si structurale sau leziuni functionale ale creierului. Urmarile pot fi dizabilitati intelectuale si intarzieri in dezvoltarea fizica.
  • Defecte cardiace, probleme de vedere si auz (acestea provoaca probleme si in starea generala de sanatate, in modul in care se dezvolta si functioneaza organismul in ansamblu);
  • Nasterea unui fat mort.

Vezi si Raspunsul specialistului: Care sunt analizele obligatorii pentru gravide inainte de nastere?

Riscurile alcoolului pentru femeia insarcinata

Studiile desfasurate au aratat ca un consum de alcool in sarcina nu il pune in pericol numai pe copil, ci si pe mama. Ganditi-va la potentialul de accidente si vatamari corporale sau la cresterea riscului de a deveni victima unei infractiuni sau a unui abuz. De asemenea, consumul de alcool este asociat cu problemele cognitive (de memorie si atentie),  precum si un potential crescut de stres, tulburari de anxietate si chiar depresie. Iar de la depresie – oricat de dur ar suna – pana la tentativele de suicid nu-i un drum lung.

A nu consuma alcool nu inseamna a nu avea viata sociala. Inseamna a alege sa iti protejezi copilul si pe tine insati. Exista si bauturi nonalcoolice, nu-i asa?!

Citeste si Sarcina cu HPV ( Virusul Papiloma Uman)

 Autor: Dr. Andreas Vythoulkas

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here