Asteptarile autoimpuse, presiunile venite din partea parintilor, profesorilor, colegilor si altor persoane – toate acestea pot fi adevarate provocari pentru un copil si pot reprezenta factori de stres in fata carora trebuie fie sa invete sa raspunda, fie sa le accepte si sa se adapteze. Stres in viata copilului? Da, exista!
Ne place sau nu, stresul face parte din viata fiecarui copil, indiferent ca acesta apare in urma unor evenimente majore, care pot avea un impact destul de semnificativ asupra sanatatii psihice a copilului (precum divortul, decesul unuia dintre parinti) sau ca este vorba despre intamplarile de zi cu zi (precum temele de la scoala).
Citeste si: Studiu: stresul din familie afecteaza imunitatea copilului
In general, copilul poate gestiona relativ usor stresul generat de evenimentele din ultima categorie, atata timp cat nivelul acestuia nu este prea mare si nu dureaza pe o perioada prea lunga de timp, scrie healthychildren.
Uneori evenimentele minore au si ele consecinte neplacute care pot duce la pierderea apetitului, tulburari de somn, anxietate, note mai mici la scoala, iritabilitate, comportament agresiv etc.
Citeste si: Bullying-ul incepe acasa. Si continua la scoala!
Cele mai dese ingrijorari ale copiilor sunt legate de scoala, teme, note, teste, prieteni etc.
Fiecare copil este diferit si va avea reactii diferite in fata evenimentelor sau situatiilor stresante. Unii copii se vor adapta mai usor in fata schimbarilor, altii vor avea nevoie de suport si ajutor sau cel putin vor astepta sa fie ghidati despre cum ar putea sa coopereze mai usor cu factorii stresanti.
Copiii isi pot imbunatati abilitatile de a se adapta si de a face fata stresului, daca au avut experiente anterioare pe care au reusit sa le gestioneze si, mai ales, daca stiu ca pot avea suportul emotional neconditionat din partea familiei si prietenilor.
Specialistii spun ca, in general, copilul care este iubit, acceptat si sustinut mereu de parinti si prieteni va invata sa gestioneze intamplarile stresante.
Citeste si: Observi cum copilul tau nu mai are timp sa fie copil?
Un eveniment poate fi mai stresant si in functie de varsta copilului.
Pentru un copil din clasa intai, schimbarea invatatoarei in mijlocul semestrului poate fi perceputa ca pe ceva major, de-a dreptul “grav”, in timp ce pentru un copil de clasa a sasea, o schimbare poate fi doar “deranjanta”.
Daca pentru un copil de 5-6 ani, faptul ca e scund poate nu este ceva major, pentru un adolescent poate fi o sursa de umilinta, de stres serios.
Felul in care un copil percepe si raspunde in fata unui eveniment stresant tine si de nivelul lui de dezvoltare, de temperamentul si experientele lui anterioare.
S-ar putea sa-ti placa si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?