Of, aceste jucarii moderne. Tableta, smartphone-ul si …creierul copilului tau

Prezentul pe care-l traim, aceasta lume “ultra” moderna, exagerat de tehnologizata are atatea avantaje si totusi, atatea dezavantaje. Tableta, smartphone-ul, laptopul si toate gadgeturile care ne inconjoara, il fac pe copil atat de curios si dornic sa vada, sa cunoasca si el despre toate aceste jucarii moderne.

Dar ce se intampla daca expui un copil mic la aceste gadgeturi? Ce se intampla cu creierul acestuia?

Sa ne intelegem, aplicatiile educative de pe tableta pot fi modalitati bune pentru dezvoltarea copilului. Pana la urma, asa este, aceasta este “epoca” lor. Dar nu trebuie sa ne ascundem dupa aceasta scuza, expunand un copil mai mic de 3 ani, la ecranele acestora. Si mai ales pe o perioada mult prea lunga de timp!

Citeste si: Tot mai multi copii români primesc sau văd zilnic mesaje sexuale în mediul online

Gadgeturile: dragi parinti, tratati-le cu atentie!

Oferind unui copil mic posibilitatea de a se distra pe tableta, inseamna ca ne oferim noua (parintilor!)  timp de a face orice altceva. Exact! Ne cumparam timp, ne cumparam liniste. Dar iata cu ce pret.

Numeroase studii au aratat ca expunerea prelungita a unui copil mai mic de 3 ani la ecranele tabletelor, telefoanelor inteligente, televizoarelor ii poate provoca daune ireversibile creierului, aflat in plina dezvoltare in aceasta perioada.

Aceste jucarii moderne il vor impiedica sa-si dezvolte calitati, precum: concentrarea, mentinerea atentiei, capacitatea de a detine un vocabular mai bogat, abilitati de socializare etc.  De aceea, cuvantul cheie: timp limitat!

Citeste si: TV la varsta de 2 ani inseamna adolescenti mai putin sanatosi

De ce gadgeturile sunt un adevarat “bau-bau”?

Gadgeturile ii suprastimuleaza creierul copilului. Acesta nu este inca pregatit sa proceseze simultan mai multe actiuni. Este, de fapt, exact ceea ce nu ar trebui sa i se ofere creierului aflat in dezvoltare!

In plus, toate aceste dispozitive ii diminueaza din creativitate. Copilul aude, vede imagini, asculta si nu mai are timp sa-si imagineze. Dispozitivul nu-i ofera timp sa proceseze informatiile, pe de o parte, pe de alta parte, dispozitivul ii ofera totul: creierul copilului nu mai are timp sa gandeasca pentru sine, sa-si imagineze, sa creeze etc.

Citeste si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil

Iar toate aceste lucruri se intampla in lobul frontal al creierului. Tot aceasta parte a creierului este responsabila de empatizarea in relatiile cu ceilalti, despre recunoasterea indiciilor non verbale, despre semnele “nespuse”, dar pe care le poti descifra prin gestica, mimica, tonul vocii etc.

Si atunci, ce poti sa faci?

Ofera-i copilului tableta, telefonul si alte dispozitive, dar cu moderatie (maximum o ora pe zi), ai grija sa stabiliti limitele (nu in timpul mesei, nu inainte de somn etc) si sa-l inveti ca lumea adevarata este mai interesanta, dar si mai frumoasa decat cea virtuala.

S-ar putea sa te intereseze si: Stiai ca telefonul si retelele sociale iti distrag atentia de la copilul tau?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here