Stiai ca telefonul si retelele sociale iti distrag atentia de la copilul tau?

Stiai ca telefonul si retelele sociale iti distrag atentia de la copilul tau? Afla cum! Retelele sociale sunt interesante si au benefiiciile lor, insa acestea trebuie utilizate in mod corespunzator. Sa nu lasam ca acestea sa ne “fure” din timpul real petrecut alaturi de copii. Jocul cu micutul tau e mai important decat orice notificare primita pe reteaua ta socializare, nu-i asa?

Retelele sociale au intrat atat de mult in viata noastra, incat ne este greu sa ne amintim cum eram noi inainte de Facebook, Twitter si Instagram. Si mai ales, ce faceam inainte? Cu ce ne ocupam timpul? Facebook are aproape 2 miliarde de utilizatori si potrivit ultimelor statistitci online, petrecem in jur de 50 de minute pe Facebook in fiecare zi. Stiai ca zilnic, timp de aproximativ 5 ore, ne uitam pe smartphone-urile noastre? Cresterea frecventei cu care ne uitam pe telefoane, dar si durata din ce in ce mai mare a timpului pe care il petrecem pe telefon i-a determinat pe cercetatori sa se intrebe, daca nu cumva ar exista si anumite efecte negative asupra noastra. Si mai ales asupra copiilor nostri.

Citeste si: TV la 2 ani inseamna adolescenti mai putin sanatosi

Ce spun studiile?

Un studiu recent a aratat dezavantajele retelelor de socializare si ce impact au acestea in viata utilizatorilor. Concluzia a fost urmatoarea: cu cat petrec oamenii mai mult timp pe o retea de socializare, precum Facebook-ul, cu atat mai nefericiti si chiar depresivi se simt (Shakya & Christakis, 2017). Un alt grup de cercetatori a studiat aceasta problema prin trimiterea mesajelor unor adulti, participanti la studiu, in care erau intrebati daca au navigat in acea zi pe retele de socializare si mai ales, cum s-au simtit dupa aceea. Fiecare adult a primit cate cinci mesaje pe zi (pentru feed-back), timp de doua saptamani. Rezultatele de pe urma raspunsurilor participantilor au aratat ca oamenii se simteau mai prost dispusi dupa utilizarea retelelor de socializare (Kross et al., 2013), scrie psychologytoday.com.

Telefonul mobil te indeparteaza de copil

Cireasa de pe tort este insa ultimul studiu, care arata ca utilizarea retelelor sociale iti pot distrage atentia de la copil, iar acest lucru influenteaza calitatea interactiunii dintre tine si micut. Cercetatorii au analizat modificarile comportamentului copiilor atunci cand atentia mamei a fost brusc distrasa de un telefon mobil. Cum s-a desfasurat studiul: mai multi bebelusi cu varsta cuprinsa intre sapte luni si doi ani se jucau cu mamele lor intr-un laborator special amenajat. La un moment dat in timpul jocului, cercetatorii le-au cerut mamelor sa completeze un sondaj pe telefonul mobil si sa-si “ignore” practic copiii timp de 2 minute. Ce au observat? In timpul in care mamele erau concentrate pe telefonul mobil, copiii s-au jucat mai putin si au incercat sa le recupereze atentia mamei. Mai mult decat atat, in momentul in care mamele terminau sa completeze chestionarul pe telefon si isi indreptau atentia spre copil, acesta nu reusea sa se reconecteze prea rapid cu mama, si in plus, isi pierdea din interesul de a explora camera sau jucariile puse la dispozitie. Concluzia finala a fost ca, folosirea telefoanelor mobile in timpul jocului ar putea face din ce in ce mai dificila reconectarea dintre parinti si copii si poate avea un impact negativ si asupra relatiei pe termen lung dintre copil si parinte (Myruski, Gulyayeva, Birk, Pérez-Edgar, Buss si Dennis-Tiwary, 2017).

Citeste si: Atasamentul parental – cheia succesului unei relatii frumoase dintre mama si copil

Uite ce spune un alt studiu despre ce impact poate avea folosirea telefonului mobil asupra comportamentului copilului, dar si cum poate face mai dificila invatarea. Iata in ce a constat studiul: cercetatorii au adus intr-un laborator mai multe mame impreuna cu micutii lor de 2 ani si le-au rugat sa-i invete pe copii doua cuvinte noi. In timp ce mamele incercau sa-si invete copilul un cuvant nou, cercetatorii au avut „grija” sa le intrerupa activitatea cu ajutorul telefonului. Copiii, mamelor carora atentia nu le-a fost distrasa de telefonul mobil, au reusit sa invete cuvintele noi. Copiii, mamelor carora atentia le-a fost distrasa la un moment dat de telefonul mobil, au avut anumite dificultati de a invata cel putin un cuvant nou, indiferent de cate ori mama le-a repetat, dupa aceea, cuvantul (Reed, Hirsh-Pasek și Golkinkoff, 2017).

Retelele sociale sunt interesante si au benefiiciile lor, insa acestea trebuie utilizate in mod corespunzator. Sa nu lasam ca acestea sa ne “fure” din timpul real petrecut alaturi de copii. Jocul cu micutul tau e mai important decat orice notificare primita pe reteaua ta socializare, nu-i asa?

Citeste si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here