Medicamentele fara prescriptie ii pot fi oferite copilului fara nicio grija?

Copilul a racit. Din nou. Si te gandesti ca va scapa si de aceasta data cu medicamentele acelea fara prescriptie, nu-i asa? Dar iata ce trebuie sa stii despre ele.

Un medicament OTC (prescurtare din engleza “over the counter”) este un produs medicamentos care se poate elibera fara prescriptie medicala. Medicamentele fara prescriptie pentru copii pot ajuta/ameliora unele simptome suparatoare, de exemplu, in cazul racelilor/gripei. Dar acestea trebuie folosite corespunzator, in functie de varsta, de greutatea copilului, de istoricul medical, de durata tratamentului etc.

Citeste si: Ce se poate ascunde in spatele tusei bebelusului

Un studiu din 2007 facut in SUA a demonstrat ca in cazul unui copil de doi ani, cu o banala raceala si cu o tuse cu o intensitate medie, mierea a avut acelasi efect pe care l-a avut un sirop de tuse. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fugim de medicamente! Pentru ca acestea in multe situatii sunt mai mult decat recomandate. Doar ca trebuie folosite cu atentie si intelepciune.

Medicamentele fara prescriptie pot fi un real ajutor atunci cand un copil are febra mare si o stare generala alterata, dar pot dauna daca sunt luate excesiv sau daca este vorba despre o doza mai mare decat cea recomandata.

Atentie! Chiar si medicamentele fara prescriptie pot avea efecte secundare pentru un copil, de exemplu, senzatie de voma, de ameteala, dureri de burtica, eruptii cutanate, pana la transpiratii abundente, tremur, palpitatii, convulsii etc.

Citeste si: Febra in cazul bebelusului: cand sa chem doctorul?

Iata ce trebuie sa stii despre supradoza cu medicamente in cazul copiilor

Automedicatia. Nu rare au fost cazurile in care copiii au gasit medicamente prin casa si nefiind supravegheati, fie din curiozitate, fie din dorinta “de a se face mai repede bine” au folosit doze mult prea mari.

Atentie: Asigura-te ca medicamentele sunt tinute undeva unde copiii nu pot avea acces la acestea.

Copilul aflat in responsabilitatea mai multor adulti, care nu comunica eficient. Din nou, nu rare au fost si situatiile in care parintele, dar si un alt adult (bona, bunica, educatoare etc) i-au administrat copilului cate o doza de medicament fara a se anunta intre ei.

Atentie: Asigura-te ca celalalt adult/adulti, in responsabilitatea carora lasi copilul, stiu despre tratamentul urmat de micut, de asemenea este important ca fiecare sa noteze ora si doza de medicament oferita copilului.

Medicamente cu aceleasi subtante active. De mult prea multe ori s-a intamplat ca micutul pacient sa primeasca medicamente care au in continut aceeasi subtanta activa. Doar ca denumirea suna diferit.

Atentie: Citeste prospectul. Apoi reciteste-l. Asigura-te ca medicamentele oferite nu sunt din “aceeasi poveste”, nu contin aceeasi substanta sau ca nu au printre ingredientele enumerate subtante care intervin cu un alt medicament oferit. Intreaba medicul sau farmacistul daca nu esti convins.

Doza gresita. Dese ori parintii ii administreaza copilului doza gresita. Nu, medicamentele nu se ofera “dupa ureche” si nici ochiometric, ci in functie de varsta si greutatea copilului si se foloseste o lingurita dozatoarea sau o seringa speciala.

Ce spun pediatrii?

Parintii le ofera imediat copiilor medicamente, fiindca “le este frica de faptul ca li se poate intampla copiilor ceva grav, de aceea trebuie sa actioneze cumva”, spune Dr. Mieke van Driel, care este seful departamentului de pediatrie din cadrul Universitatii Queensland in Australia. In plus, parintii vin cu acea amintire din copilarie, “atunci cand primeau “ceva” (n.a –medicamente)” pentru a li se mai diminua disconfortul adus de raceala” sustine Ian Paul, profesor in pediatrie la Penn State College of Medicine din SUA, conform nytimes.com.

S-ar putea sa-ti placa si: “Un copil fericit este, in primul rand, un copil sanatos!”

Sursa: nytimes.com

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here