Cum recunosti dependenta de jocuri video a copilului

Photo by RODNAE Productions from Pexels

Dependenta de jocuri video (engl. „Gaming disorder”) face parte din clasificarea tulburarilor mintale, realizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), urmand ca aceasta atribuire sa fie adoptata in 2022.

OMS a inclus aceasta tulburare in cea mai recenta editie a „Clasificarii internationale a maladiilor” (CIM), un sistem mondial de clasificare a diagnosticelor din medicina. Jucatul compulsiv pe calculator afecteaza nu doar copiii mici, ci si alte persoane care pot deveni dependente de jocurile video, cum ar fi adolescentii si chiar adultii, scrie The conversation.

Aceasta tulburare nu este definita de numarul de ore pe care le petrece copilul in fata jocurilor video, ci devine o obsesie atunci cand, in fiecare zi, copilul este manat de un impuls de a juca jocuri video, transformandu-l intr-un stil de viata.

Citeste si Jocurile copilariei noastre… Ti le mai amintesti?

Pentru a fi diagnosticata corect, o persoana trebuie sa aiba cateva simptome in cel putin ultimele 12 luni, si anume:

  • Copilul isi pierde controlul atunci cand se joaca jocuri video;
  • Copilul prioritizeaza jocurile video in masura in care alte activitati si interese erau prioritare;
  • Copilul continua sa se joace in ciuda efectelor negative asupra sa, efecte care si-au pus amprenta asupra vietii personale, la scoala, in familie, asupra igienei personala, in relatiile sociale, in sectorul financiar etc.

Aceasta tulburare mintala se concentreaza doar pe timpul petrecut in fata jocurilor video, dar nu include si alte comportamente cum ar fi utilizarea frecventa a internetului, jocurile de noroc online, utilizarea retelelor de socializare sau a smartphone-ului.

De asemenea, dependenta apare pentru jocurile de pe oricare dintre dispozitive. Majoritatea persoanelor care au dezvoltat probleme semnificative in ceea ce priveste aceasta tulburare mintala, s-a jucat foarte mult pe internet.

Potrivit OMS, dependenta de jocuri video afecteaza 0,003 persoane din 1% din totalul populatiei care se joaca jocuri video, adica exista o minoritate foarte mica de persoane care sunt dependente de jocurile video.

Nu toti specialistii sunt de acord cu noua clasificare a tulburarilor mintale

Academia Americana de Pediatrie (AAP) nu este convinsa ca dependenta de jocuri video este neaparat o tulburare mintala, din doua motive:

  1. Dependenta de jocuri video poate aparea pe langa ceilalti factori, precum izolarea, anxietatea sau depresia. De altfel, problema jocurilor video poate fi, de fapt, doar unul dintre simptomele acestor stari de anxietate sau de depresie, nefiind luata drept o afectiune autonoma.
  2. Un alt motiv este lipsa evidenta de probe si de cercetari care sa vina in sprijinul acestei afirmatii.

Citeste si Jocurile violente nu formeaza asasini!

Tratamentul in cazul dependentei de jocuri video ar consta in sesiunile de terapie cu un consilier specializat in adictii. Un alt tratament comun este terapia cognitiv-comportamentala. Aceasta terapie merge pe premisa ca, in general, gandurile determina emotii si, astfel, poate ajuta persoana dependenta sa vada si alte modalitati de a rationa, de a se comporta si de a raspunde la stres.

Cum poti preveni dependenta de jocuri video a copilului?

Cum cei mai multi dintre copii nu sunt diagnosticati cu dependenta de jocuri, ca parinte poti veni cu idei creative de activitati si de hobby-uri de care copilul tau se va bucura, si anume:

Incurajeaza activitatile fizice si sportul, in general! Sportul creste nivelul de serotonina, cel responsabil de starea de bine si de fericire.

Vorbeste deschis cu copilul tau si intreaba-l care sunt motivele pentru care el iubeste sa se joace jocuri video. Raspunsurile lui te va ajuta sa identifici eventualele probleme si sa gasesti cele mai bune solutii la ele.

Atunci cand ii spui copilului sa inceteze cu jocurile video, asigura-te ca exista imediat o alta activitate pe care sa o faca, cum ar fi o iesire cu familia in parc sau luarea cinei impreuna.

Atunci cand ii spui copilului sa inceteze cu jocurile video, ofera-i un interval de timp in care sa-si finalizeze activitatea. Intrebarile sacaitoare de tipul „Cand o sa termini?” nu fac decat sa-l frustreze mai mult si sa-si gaseasca argumente care sa vina in combaterea lor.

In discutiile de familie, ai putea include si aspectul jocurilor video. Asta va va ajuta sa ramaneti deschisi si comunicativi cu privire la diversele activitati pe care le aveti, mai precizeaza The conversation.

OMS argumenteaza ca o clasificare a „tulburarii jocurilor video” drept o afectiune distincta va „servi unui obiectiv de sanatate publica, cu scopul ca tarile sa fie mai bine pregatite sa identifice aceasta problema”, scrie observator.tv.

Citeste si Copiii romani au nevoie de centre pentru dependenta de calculator

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here