Jocurile violente nu formeaza asasini!

     Parintii pot sta mai linistiti: copiii care joaca jocuri video violente nu se transforma in criminali sau dezaxati.
     Doi cercetatori de la Harvard Medical School au publicat o lucrare despre "Grand Theft Childhood: The Surprising Truth About Violent Video Games and What Parents Can Do", care promite sa relanseze discutiile despre efectele jocurilor video asupra copiilor. Lawrence Kutner si Cheryl Olson au ajuns la concluzia ca jocurile video nu ii transforma pe copii in personaje violente.
    Timp de doi ani, ei au analizat atitudinea a peste 1.2000 de elevi fata de jocurile video.

    "Am facut ceea ce rar au incercat alti cercetatori si anume am vorbit cu copii. Suna bizar, dar asta nu s-a mai facut", a spus Kutner, care crede ca jocurile includ o componenta puternica de socializare pentru cei mici.

    "Exista inca un numar mic de copii care joaca timp îndelungat jocuri violente si intra in altercatii si in viata reala. Insa cea mai potrivita descriere pentru copiii de 13 ani care joaca jocuri video violente este cea a echipei locale de fotbal", a explicat Cheryl Olson, pentru Reuters.

    De fapt, nelinistea multor parinti reflecta temerile existente in momentul in care filmele, cartile de benzi desenate si televiziunea au devenit populare. Lucrearea celor doi cercetatori face apel la o abordare de bun simt care sa ia in calcul toate caracteristicile copiilor ce joaca jocuri video.
    Certurile frecvente, notele proaste si jocul de jocuri video pe perioade indelungate pot fi semnalul unor probleme.

    “De exemplu, as fi îngrijorat daca o fata ar juca 15 ore pe saptamana numai jocuri video violente, deoarece acest lucru este neobisnuit. In ceea ce-i priveste pe baieti, semnalul periculos nu este in niciun caz jocul de jocuri violente, pentru ca, în cazul acestei generatii, jocurile video reprezinta o masura a competentei sociale pentru reprezentantii sexului masculin", spune Kutner.

     Cercetatorii de la Harvard Medical School anunta ca nu este clar daca jocurile provoaca agresivitate sau daca tinerii agresivi sunt atrasi de jocurile violente. Unul dintre cele mai surprinzatoare lucruri a fost popularitatea jocurilor destinate adultilor in randul publicului feminin.
    De fapt, seria de jocuri "Grand Theft Auto" este cel de-al doilea cel mai popular joc dupa "The Sims", un fel de casa a papusilor virtuală.

    Kutner şi Olson au spus ca sunt necesare si alte studii, pentru ca datele obtinute de ei arata numai o corelare a informatiilor si nu o legatura de cauzalitate. Studiul a indicat existenta unei legaturi intre jocurile pentru varste mai mari si comportamentul agresiv.

     Cercetatorii au stabilit ca peste 50% dintre baietii care au jucat jocuri destinate adultilor au fost implicati in batai in ultimul an, comparativ cu doar 28% dintre cei care joaca jocuri de varsta lor.
    Acest lucru este mai evident in cazul fetelor. 40% dintre cele care au jucat jocuri violente au fost implicate in incidente în ultimul an, comparativ cu doar 14% dintre cele care nu au jucat astfel de jocuri.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here