Dr Marius Romila: “Sarcina este ceva firesc si nasterea trebuie sa fie pe masura”

Photo by Tanaya Sadhukhan, Pexels

Fiecare nastere este diferita. Chiar si o femeie care a nascut de cateva ori iti poate spune ca fiecare experienta a fost altfel. Fie ca nasti natural, fie ca nasti prin cezariana, ceea ce conteaza cu adevarat este ca optiunea sa fie asumata, bine cantarita inainte, detinand toate informatiile necesare, dar in acelasi timp, sa fie si o alegere realista. Si da, viitoarele mame “ar trebui sa priveasca momentul nasterii, cu putina detasare si sa vada scopul final, o mama sanatoasa si un copil sanatos”. Aceasta este recomandarea oferita de Marius Romila, medic primar obstetrica-ginecologie.

De ce scade numarul femeilor care opteaza pentru nasterea naturala? Care sunt indicatiile pentru o nastere prin cezariana? Cat de utile sunt interventiile din timpul travaliului? Despre aceste aspecte, dar si despre faptul ca, “sarcina este ceva firesc si drept urmare, si nasterea trebuie sa fie pe masura”, am stat de vorba cu Marius Romila, medic primar obstetrica-ginecologie.

In Olanda, 86% dintre femei nasc natural (dintre care 28% sunt nasteri acasa, asistate de o moasa), in Romania, abia de se atinge pragul de 60%. In Bucuresti, nasterea naturala este luata in considerare de 40% dintre femei, in timp ce in unele spitale private din capitala, nasterea naturala scade pana la 20%. Aproape ca-mi vine sa intreb, ce au olandezele in plus fata de romance? De ce acolo se poate si aici nu? De ce exista acest decalaj imens intre numarul de nasteri naturale din Romania si nasterile naturale din “afara”? (n.a: Olanda, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie etc).

Dr. Marius Romila, sursa foto: Medicover

In primul rand, sunt diferente majore in educatia preconceptionala. In vestul Europei femeile raman gravide cu mentalitatea clara ca sarcina este ceva firesc si drept urmare, si nasterea trebuie sa fie pe masura. La asta se mai adauga sistemele de sanatate, care nu sustin financiar „capricii” medicale. E vorba si de un sistem medical responsabil, care stie ce e mai bine pentru pacient si il incurajeaza in directia aceasta.

 

Citeste si: De ce nu nastem ca in afara? Iata adevarul despre statutul moasei in Romania

Ce conditii trebuie sa intruneasca femeia insarcinata, astfel incat sa poata opta pentru o nastere naturala? Dar in cazul nasterii prin cezariana?

Nasterea naturala ar trebui considerata drept prima optiune pentru orice femeie fara contraindicatii de nastere naturala. Contraindicatiile sunt de tip matern, fetal sau mixt, absolute sau relative. Lista e prea lunga pentru a fi enuntata aici, dar, in esenta, optiunile ar trebui discutate si particularizate in functie de conditia clinica a pacientei si de dorintele acesteia.

Problema as pune-o altfel: ce conditii medicale ar trebui sa prezinte femeia, ca sa nu poata naste natural? De exemplu, o gravida cu placenta praevia nu trebuie sa incerce sa nasca natural, fiind un risc vital, atat pentru ea, cat si pentru copil. Un traumatism al bazinului osos matern, poate fi, de asemenea, o piedica. Un istoric de nastere complicata in trecut, poate fi o indicatie relativa de nastere prin cezariana. Mai amintesc aici si uterul cicatricial, considerat de multi, drept o piedica pentru nasterea naturala. Infectiile locale (herpes, HPV, etc) pot pune indicatia de nastere prin cezariana. O patologie fetala, ce impune o conduita medicala de urgenta sau programata, face de multe ori necesara, din punct de vedere logistic, cezariana. Dezlipirea de placenta, criza eclamptica sau suferinta fetala acuta sunt, de asemenea, indicatii de cezariana.

As dori sa mai fac cateva mentiuni: cordonul ombilical in jurul gatului nu ar trebui sa fie o indicatie de cezariana. De asemenea, in momentul in care un travaliu nu avanseaza pret de cateva ore (indicatiile clasice s-au schimbat) poate fi luata in calcul cezariana, daca am epuizat metodele de stimulare ale travaliului sau cauza stagnarii e evidenta (de exemplu, un bebe foarte mare).

Inducerea travaliului, anestezia epidurala, administrarea de oxitocina, ruperea membranelor, tuseul vaginal, epiziotomia, monitorizarea fetala electronica frecventa etc – cand o interventie in timpul travaliului poate face mai mult rau decat bine?

Nasterea naturala, asa cum ii spune si numele, ar trebui sa se desfasoare fara interventii externe majore. Evident ca tot ce este in exces strica. Toate lucrurile enuntate mai sus ca interventii in timpul travaliului, daca se fac fara cap, pentru singurul motiv de a controla momentul nasterii sau rapiditatea cu care se desfasoara acest proces, pot face rau, de la grabirea nejustificata a momentului nasterii, cu riscul unui copil prematur, suferinta fetala indusa de un travaliu precipitat, infectii locale sau fetale, durerile accentuate la nivelul plagii perineale, stresul matern indus etc.

Citeste si: Cum poti sa ai nasterea pe care ti-o doresti cu adevarat?

Credeti ca exista o legatura intre cresterea numarului de cezariene si …

  1. cresterea varstei la care o femeie decide sa aiba un copil, 
  2. cresterea numarului de interventii in procesul de reproducere,
  3. cresterea numarului de sarcini cu multipleti,
  4. existenta cezarienelor efectuate in sarcinile precedente,
  5. “tocofobie” (frica de nastere) si alte anxietati inoculate de-a lungul vremii, poate si din cauza comoditatii medicilor?

Desigur ca exista, unele justificate, mai mult sau mai putin (si aici, ma refer la primele patru enuntate mai sus). In cazul ultimei, vina este mixta: atat a pacientei, care prefera sa aleaga altcineva pentru ea, fugind de responsabilitatea morala a deciziei, dar si a medicilor, care aleg sa „eficientizeze” nasterea.
 
Daca vom compara riscul complicatiilor (atat in cazul mamei, cat si in cazul copilului) din timpul nasterii naturale si din timpul nasterii prin cezariana, in ce parte ar inclina cantarul mai mult?

Desi interventia chirurgicala este considerata sigura, statistic vorbind, patologia asociata cezarienei, ramane in continuare, mai mare, decat cea asociata nasterii naturale.

Este “cezariana la rece” ultima dintre optiunile de nastere?

Intre o cezariana “la cald” sau una “la rece”, e de preferat, in cele mai multe dintre cazuri, sa se opteze pentru cea “la cald”, care ne asigura ca bebele este pregatit pentru nastere.
Exista insa cazuri, in care cezariana trebuie sa fie “la rece” – vezi placenta praevia, cazuri medicale ce impun o interventie programata etc.

Recomandarea ginecologului-obstetrician:

Nasterea naturala nu are nevoie de indicatii. Cezariana ar trebui sa fie vazuta, insa, ca alternativa in situatii bine clarificate. Recomand moderatia – asa cum exista paciente care isi doresc cu orice pret cezariana, exista si o categorie de gravide, care isi doresc cu orice pret nasterea naturala, si care au potentialul de a fi foarte dezamagite, daca nu reusesc asta. Cred ca ambele categorii ar trebui sa priveasca, momentul nasterii, cu putina detasare si sa vada scopul final, o mama sanatoasa si un copil sanatos.

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa-ti placa si: Ditta Depner: „Nasterea poate fi frumoasa, asa cum a fost ea menita sa fie!”

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here