Ce trebuie să știi despre îndepărtarea căpușei, despre tratamentul de după, dar și despre riscul de boală Lyme

Photo by Pixabay:

Pentru că suntem în plin sezon estival și părinții sunt foarte îngrijorați de tot ce ține de mușcăturile de căpușe, iată ce explicații oferă dr Mihai Craiu despre îndepărtarea acesteia, despre tratamentul de după, dar și despre riscul de boală Lyme.

Citește și: Ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă

”Pentru a facilita abordarea cazului de copil cu muscatură de căpușă este necesar să știm că:

  1. Capușa fixată in pielea copilului trebuie extrasă de o persoană calificată, cu o tehnică adecvată. Mișcările nepotrivite de răsucire sau smulgere ar putea crește riscul de boală Lyme (Borellioză).
  2. Dacă o căpușă a stat foarte puțin atașată riscul de boala Lyme este redus. Sub 36 ore riscul este foarte mic.
  3. După indepărtarea capușei se va face o toaletă riguroasă a zonei.
  4. Profilaxia cu antibiotice este destinată doar unora dintre copiii mușcați, NU TUTUROR copiilor. Medicul decide, in funcție de tipul de capușă, de vârsta pacientului si de timpul de atașare (estimat după gradul de „umflare” al căpușei ce a supt sânge, daca nu stim cu exactitate numarul de ore).
  5. 30 de zile după mușcătură, copilul ar trebui urmarit, pentru a identifica apariția semnelor de boală produsa de Borellia (febră, eruptie cutanata cu forma tipica de „ochi de bou” sau de „tras la țintă”, dureri musculare sau umflarea articulatiilor). Dacă apar atunci se face imediat un consult medical!

Noi la INSMC avem un sistem adecvat scoaterii capuselor (tip „Stop-Tick”)” a explicat dr Mihai Craiu într-o postare pe Spitalul Virtual pentru Copii (SVC).

Atenție! Căpușa se scoate cu o pensetă, apucând cu vârfurile acesteia cât mai aproape de pielea copilului, de ”gâtul” căpușei, asigurându-ne că iese capul insectei, fără a o strivi, fără mișcări de răsucire sau smulgere. Se apucă cu penseta și se scoate căpușa cu o mișcare verticală, perpedincular cu locul mușcăturii, apoi se dezinfectează zona. Există în farmacii seturi/dispozitive pentru îndepărtarea căpușelor (se ”îngheață” și se imobilizează căpușa, apoi fiind foarte ușor estrasă).

Despre legătura dintre mușcătura de căpușă și boala Lyme dr Mihai Craiu susține că există și în România căpușe care pot transmite spirochetele genului Borellia (în special în zona Transilvaniei, mai rar în sud, sud-est-ul țării), jumătate dintre cazurile de boala Lyme fiind acum vara, din iunie până în august.

”Nu toate mușcăturile de căpușă vin cu risc de boală! Chiar și în zonele în care există un număr foarte mare de căpușe care poartă în salivă (procentual vorbind) Borellia, riscul de a face boala după un astfel de incident este in jur de 3%. (…) Spirochetele genului Borellia ar putea ajunge din saliva căpușei în copilul mușcat doar după un număr mare de ore de atașare, de obicei peste 24 ore!” a explicat dr Mihai Craiu într-o altă postare, tot pe SVC.

La ce ar trebui să fim atenți?

”Un semn evocator de boala Lyme este erupția caracteristică numită erythema migrans, care seamănă cu o reacție alergică, dar, de obicei nu e pruriginoasă și nici nu doare. Apare la locul mușcăturii după mai multe zile, în medie 10-11 zilea mai spus specialistul.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here