Ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă

Sursă foto: www.rcemlearning.co.uk

În perioada primăvară-vară s-ar putea să auzi suficiente atenționări din partea specialiștilor legate de cum să previi mușcătura de căpușă, la ce simptome ar trebui să fii atent, cum să acționezi, care sunt bolile transmise de căpușă, precum și cum putem ameliora simptomele sau ce tratament ar trebui urmat. De aceea, îți propunem să citești aici mai multe despre ce trebuie să știi despre căpușă și mușcătura acesteia.

Așa arată o căpușă

Căpușa este o insectă parazit, ce se hrănește cu sângele gazdei. Face parte din aceeași clasă de insecte cu scorpionii și păianjenii. De multe ori se găsește pe tegumentele mamiferelor sau în blana acestora, de aceea ar bine să avem grijă la animalele cu care venim în contact.

Întâlnim căpușe în parcuri, păduri, în zonele cu iarbă deasă, în locurile umbroase, ferite de razele soarelui etc.

Căpușa este mică, dar poate fi văzută cu ochiul liber, are șase picioare (trei perechi de picioare), iar căpușa matură opt picioare. Masculul este negru, iar femela are pe spate și o porțiune de culoare roșiatică/maronie.

 Mușcătura de căpușă nu este dureroasă, de aceea în cele mai multe cazuri aceasta este depistată întâmplător, la o simplă examinare a pielii.

Cele mai multe dintre căpușe nu transmit boli, dar este important să fie îndepărtată căpușa cât mai repede de pe pielea gazdei. Și atenție, aceasta trebuie îndepărtată în întregime. De aceea, recomandarea generală este să mergi cât mai urgent la cel mai apropiat spital.

Cele mai cunoscute boli pe care le pot transmite căpușele sunt: boala Lyme, Babesioza, encefalita de căpușă, febra Rocky Mountain etc.

Există kit-uri speciale (ca o pensetă) la farmacii pentru îndepărtarea căpușelor, dar acestea sunt mai mult pentru cazurile în care nu ai în apropiere un spital unde te poți adresa de urgență. Dacă folosești un astfel de kit urmează cu strictețe instrucțiunile și asigură-te că toată căpușa a fost scoasă. După îndepărtarea căpușei, pune alcool pe locul repsectiv, pentru a dezinfecta bine.

Nu pune vaselină pe locul cu căpușa, în speranța de a o îndepărta mai ușur, pentru că riști contrariul, căpușa va merge mai adânc în piele și așa crește probabilitatea ca  aceasta să elibereze mai multe toxine periculoase. Specialiștii atenționează: nici varianta cu chibritul aprins  pus pe căpușa nu este eficient!

Pentru ameliorarea simptomelor, medicul îți poate sugera anumite comprese aplicate pe zona cu mușcătura, o cremă cu antiseptic, antiinflamatoare, dar și antibiotic dacă a stat căpușa infiptă în piele mai mult timp.

La ce simptome să fii atent și e nevoie să te adresezi medicului?

  • O parte din căpușă nu a fost scoasă,
  • Zona cu mușcătură este infectată, caldă, dureroasă,
  • Dacă apare o erupție sub forma unui inel roșu in jurul unei eruptii rosii care se extinde,
  • Dacă apar puncte roșii pe glezne și la încheieturi
  • Simptome asemanatoare gripei: febră, oboseală, vărsături, dureri de cap sau de mușchi și de articulații.

Cum prevenim mușcătura de căpușă?

  • Evităm pe cât posibil zonele cu risc mare de căpușe.
  • Utilizăm repelenți pentru pielea expusă și anumite spray-uri pentru haine.
  • Dacă mergem în locuri cu multă verdeață și natură, unde am fi expuși, folosim haine lungi, pentru a acoperi cât maim ult pielea, dar și deschise la culoare, pentru a observa eventualele insectele.
  • Când se întoarce copilul acasă de la joacă, din parc, de la plimbarea prin pădure, pe la munte, îi facem duș și îi verificăm cu multă atenție pielea, insistând în zona scalpului, după urechi, la ceafă, în spatele genunchilor, zona inghinală etc.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here