Romania nu are program national de screening pentru depistarea cancerului de san

Romania nu are program national de screening pentru depistarea cancerului de san, atrage atentia medicul oncolog Catalin Costovici. Promisiuni din partea autoritatilor exista. Ministerul Sanatatii a anuntat ca 21 milioane de euro se cheltuie pentru detectarea precoce a cancerului mamar in  Romania, incepand din 2018, insa programul de depistare este in faza de implementare. Afla ce campanii deruleaza asociatiile de pacienti in privinta cancerului mamar.

Citeste si Cum poti preveni cancerul de san si unde iti poti face o consultatie gratuita in Romania?

Programul performant de depistare precoce a cancerului de san pentru care s-a primit aprobarea finantarii europene se afla in faza de implementare a etapei I care presupune dezvoltarea metodologiilor de testare, instruirea personalului ce va fi implicat in etape de screening, precum si dezvoltarea de registre de screening. Intre timp, campania de testare si informare cu privire la cancerul mamar „Nu am facut destul”, organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) in parteneriat cu Asociatia Pacientilor Cronici din Romania (APCR) continua si in acest an.

In premiera, pe parcursul a 5 ani, peste 30.000 de femei din doua regiuni de dezvoltare vor beneficia gratuit de mamografii, dar si de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare, a anuntat Ministerul Sanatatii, precizand ca vor fi finantate actiuni de achizitie echipamente (ex. aparatura de laborator necesara derularii actiunilor de screening/ aparatura de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, punctie/ biopsie asistata, aparatura specifica confirmare leziuni laborator anatomie-patologica, suport informatic de telemedicina pentru dubla citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unitati mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar si actiuni de sprijinire a femeilor, in special a celor diagnosticate in programul de screening pentru cancerul de san.

Caravana „Nu am facut destul” in Timis, Hunedoara, Arad, Satu Mare si Bihor

Peste 1.000 de femei din mediul rural vor fi testate gratuity in urmatoarele doua luni pentru depistarea cancerului mamar. Caravana „Nu am facut destul”strange, pentru al saselea an la rand, medici si studenti la Medicina care vor oferi consultatii si informatii in 14 sate din judetele Timis, Hunedoara, Arad, Satu Mare si Bihor. Pe langa testarile pentru cancerul de san (examinare clinica, ecografie mamara, mamografie), medicii si studentii voluntari fac analize pentru inima (tensiune, puls, EKG), controale ale alunitelor suspecte, spirometrii pentru a verifica functia pla

manilor, asigura calcularea indicelui de masa corporala (pentru gradul de obezitate) si fac teste pentru diabet (masurarea glicemiei).

Calendarul campaniei „Nu am facut destul 2019”

5 octombrie – Dudestii Noi, judetul Timis;

6 octombrie – Teliucu Inferior, judetul Hunedoara;

12 octombrie – Semlac, judetul Arad;

13 octombrie – Petris, judetul Arad;

18 octombrie – Botiz, judetul Satu Mare;

19 octombrie – Amati, judetul Satu Mare;

26 octombrie – Brusturi, judetul Bihor;

27 octombrie – Telechiu, judetul Bihor;

2 noiembrie – Ghiorac, judetul Bihor;

3 noiembrie – Dobresti, judetul Bihor;

9 noiembrie – Hinchiris, judetul Bihor;

10 noiembrie – Colesti, judetul Bihor;

16 noiembrie – Hasmas, judetul Arad;

17 noiembrie – Beliu, judetul Arad.

„Incercam in acest fel sa ajungem noi la cei care nu reusesc sa vina decat foarte rar la medic. Acolo unde medicii descopera suspiciuni la ecografie, mergem mai departe – ne asiguram ca femeile fac, tot gratuit, mamografie in clinici de specialitate. Nu lasam pe nimeni de izbeliste. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Experienta din anii trecuti a caravanei arata o femeie din 7 are o problema medicala la sani, insa refuza sa mearga la la doctor, fie de frica, fie de rusine. In judetele din Moldova, medicii au descoperit ca 4 din 5 femei nu facusera niciodata un control medical la sani, iar anul trecut, in judetele din Ardeal, au fost depistate doua cazuri de cancer mamar, peste media europeana care e de 1 caz la 1.000 de testari.

Citeste si Incidenta cancerului de san va creste la 10.000 de cazuri noi

„E foarte important sa depistam cazurile in situatii curabile. Acest lucru inseamna success terapeutic, dar si costuri mai mici pentru sistemul national de sanatate.Clar, rezultatele se vad. Din pacate, nu avem inca in Romania un program national de screening pentru depistarea cancerului de san, in ciuda promisiunilor repetate din partea autoritatilor”, a precizat dr. Catalin Costovici, medic primar oncolog.

Din 2014, de la prima editie a campaniei, caravana a trecut prin 25 de judete. Au fost implicati peste 250 de voluntari si au fost testate 5.408 de persoane din mediul rural.

campanie cancer de san Nu am facut destul

„Preventia nu se face cu promisiuni, asa cum crede Ministerul Sanatatii. Se face cu efort, cu implicare, cu seriozitate, cu un plan national si mai ales cu o finantare corecta. Noi nu am primit pana acum din partea Ministerului decat promisiuni”, atrage atentia Cezar Irimia.

Mai multe detalii despre campanie si programul complet al caravanei pot fi gasite pe www.invingemcancerul.ro/

Citeste si Primaria Capitalei va infiinta centre pentru screeningul cancerului de san 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here