Incidenta cancerului de san va creste la 10.000 de cazuri noi anual

Incidenta cancerului de san este in crestere in Romania, iar estimarile sunt sumbre. In urmatorii ani vor fi peste 10.000 de cazuri noi anual, potrivit Societatii Romane de Chirurgie a Sanului si Oncologie. Cancerul mamar afecteaza femeile indiferent de varsta.

Loredana Batariga
Loredana Batariga

Citeste si: Un nou antidot pentru cancerul mamar

Loredana Batariga, 41 de ani, a depistat o tumora agresiva la san acum 4 ani si jumatate, pe cand era insarcinata in luna a patra. “Sincer, ca orice pacient aflat in postura asta, mi-a trecut prin cap ca pana aici mi-a fost dat sa traiesc…si am suferit ingrozitor… mi-au trecut tot felul de ganduri prin cap, dar era ceva normal… eram intr-o stare de soc. Am consultat cativa doctori de specialitate oncologica si toti imi recomandau sa nasc prematur cu riscurile de rigoare, ca sa ma salvez pe mine, sfat care nu mi se potrivea deloc, mai ales ca acasa mai aveam o fetita de 10 ani cu handicap grav, diagnostic cu autism”.

Nu sunt Dumnezeu si nu fac minuni! Grija mea este sa te vindec!

Loredana a gasit insa medicul care sa o lase sa duca sarcina pana la capat, iar imediat dupa nastere a inceput investigatiile necesare si sedintele de chimioterapie. A urmat interventia chirurgicala in timpul careia i-a fost extirpat sanul, apoi, in timpul aceleiasi interventii a facut si reconstructie mamara. “Mi-au ramas intiparite in minte cuvintele domnului doctor Blidaru. Imi spunea: «Sa stii ca eu nu sunt Dumnezeu si nu fac minuni! Grija mea este sa te vindec!»”. De la operatia Loredanei au trecut mai bine de 4 ani, iar femeia ii considera pe doctorii care s-au ocupat de ea adevarati dumnezei, pentru ca au ajutat-o sa traiasca si pe ea, dar si pe copilasul ei.

Prof. dr. Alexandru Blidaru
Prof. dr. Alexandru Blidaru

“Incidenta cancerului mamar este in crestere in Romania si se estimeaza ca in anii urmatori va ajunge la acelasi nivel ca in tarile din Europa Occidentala si numarul de cazuri noi pe an va depasi 10.000. Din pacate, in Romania, rata mortalitatii creste in acelasi ritm alarmant”, a declarat prof. dr. Alexandru Blidaru, Presedintele Societatii Romane de Chirurgie a Sanului si Oncologie, in cadrul Conferintei Nationale cu participare internationala dedicata cancerului mamar, intitulata “Metamorfoza tratamentului cancerului mamar“.

Mama murise de cancer mamar, nu aveam insa gena

Silvia Lungu a fost un pacient constiincios, care si-a facut controale regulate la un an, intrucat avea antecedente in familie, mama ei murind de cancer la san. Cu toate acestea, tumora a aparut la distanta de 6 luni de la controlul precedent, cand totul era in regula. “Culmea este ca am facut testul pentru a vedea daca era o forma genetica sau nu, avand in vedere ca mama murise de aceasta afectiune. Nu aveam insa gena. A fost un cancer care a aparut pur si simplu, in 6 luni tumora crescuse la 4 cm. Sunt cateva lucruri care mi s-au parut importante in aceasta experienta. Sa te inconjori de oameni care sa nu te perceapa ca pe un bolnav si sa vorbeasca continuu numai despre asta. Si foarte important, sa ai incredere in medicul tau si in echipa dumnealui. Altfel, este foarte greu sa faci fata acestei provocari”, crede Silvia despre experienta prin care a trecut la inceputul acestui an.

Chirurgia cancerului mamar a devenit mult mai individualizata, iar peste tot in lume se renunta la mastectomie, insa nu si in Romania: “Din cauza contextului socio-economic, diagnosticului de multe ori tardiv, mentalitatii pacientilor, medicilor si populatiei in general, mastectomia este inca privita ca singura solutie sigura de vindecare a bolii si, din pacate, multe paciente nu beneficiaza de reconstructie mamara, chiar daca exista un program national in aceasta directie. Desi in Romania avem acum mai multe cazuri de reconstructie mamara imediata decat in anii anteriori, suntem foarte departe de procentele de reconstructie post mastectomie efectuate la nivel mondial; daca in lume 60–80 % dintre pacientele care au mastectomie beneficiaza de reconstructie, in tara noastra procentul este in jur de 5%”, a precizat prof. dr. Alexandru Blidaru.

Citeste si: Un nou medicament generic pentru tratamentul cancerului de san

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here