Iata ce trebuie sa stii despre RH-ul negativ si cel de-al doilea copil

Ai auzit probabil despre RH si stii ca el poate fi negativ sau pozitiv. Daca stii ca ai Rh-ul negativ,  si iti doresti o sarcina sau ai deja un copil si te gadesti la o noua sarcina, atunci s-ar putea sa fie nevoie de cateva teste si un fel de vaccin. Iata ce trebuie sa stii despre RH-ul negativ si cel de-al doilea copil.

Izoimunizarea reprezinta existenta unor anticorpi in sangele matern care distrug hematiile fatului (celulele rosii din sange raspunzatoare de transportul oxigenului), de aici decurgand o serie de complicatii pentru fat, ajungandu-se pana la moartea acestuia.

Citeste si: Cat de important este RH-ul pentru o sarcina

Acesti anticorpi pot aparea in situatia in care mama este Rh negativa, tatal Rh pozitiv, iar fatul este Rh pozitiv de asemenea. Din acest motiv este foarte important de stiut grupa de sange si Rh-ul inca dinainte de a ramane insarcinata, pentru a preveni complicatiile ce pot decurge din aceasta situatie.

Izoimunizarea se produce atunci cand sangele fetal trece in circulatia materna, lucru posibil in sangerarile aparute in sarcina, avorturi, sarcini extrauterine, nasteri spontane, nasteri prin operatie cezariana etc. Pentru a preveni acest lucru se administreaza mamei un vaccin care are rolul de a distruge hematiile fetale trecute in circulatia materna, si astfel de a preveni aparitia anticorpilor.

In functie de situatie, acest vaccin se poate administra in timpul sarcinii si/sau dupa nastere, avort, etc. intr-un interval de 72 de ore de la producerea evenimentului respectiv. Gravidei i se fac teste de sange care sa evidentieze prezenta sau nu a anticorpilor in cauza, inca de la luarea in evidenta in trimestrul I de sarcina si in functie de rezultat, medicul ginecolog stabileste strategia pentru gestionarea situatiei. Acelasi lucru se aplica si femeilor carora, din diverse motive, nu li s-a administrat vaccinul dupa un eveniment care impunea acest lucru si care isi doresc sarcini viitoare.

Citeste si: Incompatibilitate RH: „+“ sau „–“ probleme cu sarcina?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here