Cat de important este RH-ul pentru o sarcina

Photo by Jonathan Borba from Pexels

Ce inseamna RH-ul?
Ai auzit probabil despre RH si stii ca el poate fi negativ sau pozitiv. Mai stii poate ca unii oameni au RH-ul negativ si ca in caz de transfuzie acest lucru poate constitui o problema pentru ca sangele cu astfel de particularitati se gaseste foarte greu. Dar ce influenta poate sa aiba RH-ul asupra ta sau asupra unei sarcini? Ei bine, daca stii sigur ca ai RH-ul pozitiv, atunci poti sa stai linistita si nu are rost sa mai citesti acest articol sau o poti faci doar pentru cultura ta generala sau pentru a iti atentiona o prietena despre care stii ca ar avea asa ceva.

Daca insa nu stii ce fel de RH ai, sau stii deja ca ai Rh-ul negativ, nu trece asa de usor peste acest subiect deoarece pentru a avea o viata normala nu trebuie sa faci practic nimic complicat decat cateva teste si un fel de vaccin. In caz contrar, pot sa apara situatii neplacute.

Ca sa stii in ce mod iti influenteaza RH-ul viata trebuie sa stii de fapt in ce mod te face pe tine RH-ul negativ mai speciala decat altii.

Mai exact, sangele contine anumite substante care determina aparitia anticorpilor. Acestea se numesc antigene si in functie de prezenta lor in sange a fost facuta si clasificarea pe grupe de sange. Asa exista grupele 0, A, B, sau AB. Pe langa aceste antigene mai exista si altele, nu atat de demne de luat in seama. Doar unul pare mai interesant. El se numeste rhezius si determina practic ceea ce inseamna RH pozitiv sau negativ. Se poate traduce prin faptul ca oamenii sunt diferiti din punctul de vedere al modului in care sunt construiti si “ca sa functioneze corect”, trebuie sa respecte anumite reguli. Acesta este motivul pentru care transfuzia unei cantitati de sange de la o persoana la alta trebuie facuta numai in conditiile potrivirii grupei sanguine a persoanei transfuzate cu cea a donatorului. Daca o persoana ce are RH negativ primeste o transfuzie cu sange care are Rh pozitiv, chiar daca au aceeasi grupa de sange, organismul va  reactiona ca si cum ar lua contact cu un corp strain (la fel cum reactioneaza la bacterii, virusuri sau alti corpi straini cu care organismul intra in contact).

Influenta asupra sarcinii
Chiar daca nu este vorba despre efectuarea unei transfuzii sau a unui transplant, problemele cauzate de incompatibilitatea RH-ului apar si in momentul in care o familie doreste sa faca un copil. Situatia cea mai inconfortabila este aceea in care mama are RH negativ, iar tatal Rh pozitiv. Complicatiile nu apar de regula la prima sarcina, dar pot interveni la sarcinile ulterioare. De aceea, pentru tinerele mame este de retinut observatia, ca, de regula, primul copil este sanatos, dar urmatorii copii prezinta (daca nu se aplica la timp tratamentul necesar), o forma de boala cauzata de distrugerea Rh-ului si care poate determina decesul nou-nascutului. In esenta, fatul conceput dintr-o femeie cu RH negativ si un tata cu Rh pozitiv va avea RH-ul pozitiv. Teoretic nu apar probleme pentru ca sangele mamei si al copilului nu se amesteca in timpul gestatiei. Astfel, riscul ca sangele mamei sa-l atace pe cel al copilului este de obicei exclus, la prima sarcina. Dar apare proportional cu numarul de nasteri si sarcini prin amestecarea sangelui. In momentul cand sangele copilului ia contact cu cel al mamei, apare o lupta cu anticorpii materni. Aceasta lupta este dusa de maduva spinarii copilului. Fiind o lupta dura, sunt recurtate si alte organe in ajutor: splina sau ficatul. Lupta aceasta il impiedica pe copil de la dezvoltarea intrauterina normala si il epuizeaza. Din aceasta cauza, poate sa apara si decesul. Daca reuseste sa supravietuiasca pana la termen dezvolta dupa nastere icter.

Remedii posibile
Medicina dispune de metode eficiente de prevenire a incompatibilitatii Rh dintre mama si copil. Cea mai cunoscuta metoda se refera la efectuarea unui vaccin specific. De aceea, este foarte important ca medicul tau sa stie inca de la inceput daca exista problema unei incompatibilitati. Trebuie sa ti se identifice de la inceput grupa sanguina si Rh-ul. Pacientele gasite cu Rh negativ sunt candidate pentru terapia profilactica. Daca si tatal copilului are Rh negativ, profilaxia nu este necesara. Tratamentul se administreaza standard o data in saptamana 28 si apoi 72 ore postpartum (aceasta ultima doza se face daca copilul este Rh pozitiv).  Pasul urmator este sa se vada daca fatul este supus riscului.

Stiai ca…

Dupa frecventa, se considera ca repartitia pe grupe sanguine a populatiei Romaniei se prezinta astfel: 33% grupa 0; 43% grupa A, 16% grupa B si 8% grupa AB. 80% dintre oameni au RH pozitiv (adica prezinta antigenul rhezius in sange), iar 20% au RH negativ (nu prezinta antigenul rhezius in sange).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here