Incompatibilitate RH: „+“ sau „–“ probleme cu sarcina?

Decizia de a deveni parinte presupune o mare responsabilitate. Grija pentru sanatatea ta devine si grija pentru sanatatea bebelusului din burtica. Pe langa analizeze uzuale care trebuie efectuate, trebuie sa acorzi o mare atentie, printre altele, si incompatibilitatii RH (daca este cazul), care poate avea efecte serioase asupra micutului. Iata ce trebuie sa stii.

Multe cupluri decid sa planifice din timp aparitia unui copil si se pregatesc sufleteste, financiar si mai ales din punct de vedere medical. Este foarte important, pentru sanatatea ta si a micutului si pentru buna lui dezvoltare, sa mergi la medic, daca este posibil, chiar inainte de a ramane insarcinata. Acesta va efectua o serie de investigatii prin care va evalua starea ta de sanatate, ca premisa pentru dezvoltarea unei noi vieti. Este bine ca evaluarea sa fie facuta inainte de aparitia sarcinii pentru ca, daca exista probleme, acestea sa fie rezolvate fara a afecta sarcina. Totusi, daca micutul te-a luat prin surprindere, este foarte important sa te prezinti la medic imediat ce afli ca esti insarcinata.

Investigatii uzuale, dar importante!

Medicul va evalua starea ta de sanatate si va solicita investigatii uzuale, in functie de conditiile in care se afla organismul tau si de antecedentele familiale. Printre acestea se afla: istoricul medical, masurarea tensiunii arteriale, examenul pelvian, testul Papanicolau (daca nu esti insarcinata), sumarul de urina si urocultura, testele de sange, evaluarea functionarii tiroidei si testele genetice (in functie de istoricul familial). Testele de sange sunt foarte importante pentru evaluarea sanatatii tale si a eventualelor afectiuni de care poti suferi. Medicul iti va recomanda hemoleucograma, care poate depista daca suferi de anemie, teste precum glicemie, uree si creatinina, care pot evidentia existenta unor boli, teste pentru boli cu transmitere sexuala si testele pentru hepatita de tip B si C. Din sange se identifica si anticorpii pentru anumite afectiuni precum rubeola si se identifica si anticorpii pentru anumite parazitoze si pentru anumiti virusi.

Ce inseamna RH?

Una dintre problemele importante pe care medicul le va urmari prin analizele de sange este existenta unor incompatibilitati intre sangele tau si al partenerului tau. Fiecare individ are o grupa sangvina A, B, AB sau 0, determinata de prezenta unor substante (factori) pe suprafata globulelor rosii. Factorul Rhesus este una dintre aceste substante (proteina). Astfel, globulele rosii din sange difera in functie de persoana. In functie de prezenta sau lipsa acestui factor, populatia se divide in categoria celor care au proteina (RH pozitiv) si a celor care nu o au (RH negativ). Aproximativ 15% din populatie prezinta RH negativ.

Probleme de incompatibilitate intre parteneri

Problemele apar atunci cand globulele rosii RH pozitive sunt prezente in sangele unei persoane cu RH negativ, acestea fiind identificate ca straine organismului, care incepe sa produca in urmatoarele 72 de ore anticorpi pentru a le distruge. Cand sunt introduse globule RH negativ in sangele unui individ RH pozitiv nu se produc anticorpi decat daca globulele introduse nu poseda antigen. Din aceste motive, una dintre investigatiile de sange recomandate inainte de a concepe un copil sau in primul trimestru de sarcina (daca nu a fost planificata) este determinarea grupei sangvine si a RH-ului sangelui matern. In cazul in care mama are RH negativ, este necesara efectuarea analizei si de catre partener. Situatia in care ambii parteneri au RH negativ nu este generatoare de probleme, insa daca mama are RH negativ si viitorul tata are RH pozitiv, probabilitatea ca bebelusul sa aiba RH pozitiv este de 50%. In cazul manifestarii acestei incompatibilitati, femeia insarcinata va trebui sa faca in perioada sarcinii (in primul trimestru, la 24 de saptamani, la 28 de saptamani si inainte de nastere) cateva investigatii printre care testul Coombs indirect. Se va evalua aparitia si actiunea anticorpilor produsi de corpul matern care pot ataca globulele rosii ale fatului daca acesta are RH diferit si se vor estima posibilele complicatii. In general, problema nu se manifesta la prima sarcina din viata femeii, pentru ca organismul nu are timp sa produca suficienti anticorpi care sa dauneze fatului. Acest lucru nu se verifica insa in cazul in care a avut un avort anterior sau daca a facut transfuzii cu sange cu RH diferit.

Ce se intampla cu bebelusul?

In timpul sarcinii, dar mai ales in momentul nasterii, globulele rosii ale fatului traverseaza placenta si trec in corpul mamei, stimuland, in caz de incompatibilitate, producerea de anticorpi materni impotriva factorului RH. Prima sarcina de acest fel nu va pune probleme deosebite mamicii si copilului insa, intrucat anticorpii se produc, la sarcinile urmatoare, daca fatul are din nou RH diferit de al mamei, acestia ajung la el prin placenta si ii ataca globulele rosii. In acest caz, se produce anemia hemolitica, ce poate avea efecte asupra sanatatii bebelusului. Pentru a incerca sa corecteze anemia, maduva osoasa fetala pune in circulatie eritroblaste (forme imature de globule rosii), provocand eritroblastoza fetala (boala hemolitica) si icter prelungit la nastere. In cazul manifestarii incompatibilitatii de factor RH intre mama si fat, nasterea trebuie sa fie cat mai putin traumatica, pentru a evita transferul masiv de globule rosii intre cei doi. De asemenea, un nou-nascut afectat de eritroblastoza trebuie sa fie incredintat imediat unui pediatru pregatit sa execute toate procedurile de urgenta, daca acestea sunt necesare.

Depistarea problemelor din timpul sarcinii

In timpul sarcinii, se pot face o serie de investigatii pentru depistarea anemiei fetale. Printre cele mai folosite sunt amniocenteza sau eco doppler. Amniocenteza este o metoda invaziva prin care se analizeaza lichidul amniotic recoltat in timpul sarcinii si, desi recomandata in anumite cazuri, nu este in totalitate lipsita de riscuri. O metoda non invaziva este insa ecografia doppler, tehnica imagistica, care masoara viteza fluxului sangvin in artera cerebrala medie a fatului pentru a prezice anemia fetala.

Preventie

Este foarte important sa fie efectuate analizele de sange la fiecare sarcina, intrucat eritroblastoza poate fi prevenita la sarcinile succesive, administrand mamei un vaccin dupa fiecare sarcina cu incompatibilitate RH (finalizata cu o nastere sau nu). Este vorba de un tratament cu imunoglobuline (gamaglobuline), care are efect asupra sarcinilor urmatoare. Acestea se injecteaza intramuscular femeii cu RH negativ in cele 72 de ore succesive nasterii unui copil cu RH pozitiv. Anticorpii anti-RH ai preparatului distrug hematiile fetale din sangele mamei inainte ca acestea sa sensibilizeze sistemul imunitar matern. La randul lor, gamaglobulinele sunt eliminate spontan dupa cateva saptamani si nu pot, deci, sa distruga globulele copilului la o sarcina succesiva.

SFAT SUPERBEBE

Este foarte important sa mergi la medic pentru stabilirea RH-ului. Daca tu ai RH negativ si partenerul tau are RH pozitiv, exista probabilitatea de a se produce incompatibilitate intre tine si fat. Amploarea problemei este dependenta de numarul de anticorpi pe care corpul tau ii produce. Fatul este supus riscului de anemie, retard psihic, motor si chiar deces. Daca afectarea este foarte mare, se poate produce moartea intrauterina a fatului.

ATENTIE

Medicul ginecolog care urmareste sarcina va stabili o strategie care include investigatii specifice, in functie de particularitatile cazului. Dupa nastere, copilul este tratat in functie de gradul de afectare.

Sursa: Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica- ginecologie

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here