Acidul folic „must-have“-ul sarcinii sanatoase

Photo by Michaela Markovičová from Pexels

Administrarea unei cantitati suficiente de acid folic este cruciala pentru a putea preveni eventuale probleme de sanatate ale copilului tau, dar si pentru a diminua riscul unei nasteri premature. Afla aici mai multe de ce acidul folic este „must have”-ul sarcinii sanatoase.

Acidul folic este o vitamina B solubila in apa care ajuta la formarea celulelor sanatoase, dar fiind solubila in apa inseamna ca nu se poate retine la nivelul organismului, ci trebuie administrata zilnic, pentru a preintampina aparitia defectelor tubului neural, defecte la nastere cauzate de incompleta dezvoltare a creierului sau a maduvei spinarii. In timpul cresterii rapide, cum sunt sarcina si dezvoltarea fetala, organismul are nevoie de un surplus de aceasta vitamina B.

Exista doua forme diferite de acid folic. Prima ar fi forma sintetica, prezenta in suplimente, in cereale sau paine imbogatite cu vitamine, in suplimentul de acid folic prescris in mod special femeilor cu risc crescut de a avea un copil cu defecte ale tubului neural. Mai exista si forma naturala (folat), prezenta in frunzele verzi ale legumelor (broccoli, spanac) sau in unele fructe si sucuri de fructe (portocala). Organismul absoarbe mult mai usor forma sintetica a acidului folic decat pe cea naturala. Luat inainte de a ramane insarcinata sau in primul trimestru de sarcina, acidul folic previne aparitia unor malformatii fetale (spina bifida, care se traduce printr-o deschidere la nivelul coloanei vertebrale a fatului care determina paralizii si afectiuni neurologice, defecte de tub neural).

Studiile demonstreaza avantajul administrarii

Desi toata lumea pare a fi la curent cu faptul ca vitamina B este cheia in prevenirea defectelor la nastere si a nasterii premature, oamenii de stiinta atrag atentia ca, in ultimul timp, consumul este in declin. In Statele Unite, pe baza informatiilor specialis tilor care atrasesera atentia ca defectele de tub neural pot fi tinute la distanta datorita consumului de acid folic, Agentia americana cu rol de coordonare a politicii medicamentelor a cerut in 1998 produca torilor de cereale sa isi fortifice produsele cu acid folic. Rezultatul a fost de-a dreptul spectaculos pentru femeile insarcinate: s-a constatat o diminuare cu 43 la suta a cazurilor de copii nascuti cu defecte de tub neural. Din pacate, studiile recente arata ca in ultima perioada consumul de acid folic s-a diminuat, o explicatie putand fi aceea ca in ultimii ani a scazut consumul de cereale, ca o consecinta a faptului ca foarte multe femei opteaza pentru dietele scazute in carbohidrat i. Consecintele au fost imediate, in ultimii ani constatandu-se din nou cresterea cazurilor de copii care sufera de defecte de tub neural la nastere. Spina bifida este un defect congenital care implica dezvoltarea incompleta a tubului neural sau a oaselor care il acopera.

Denumirea spina bifida provine din limba latina si inseamna in traducere literala coloana „rupta“ sau „deschisa“. Spina bifida apare la sfarsitul primei luni de sarcina, cand cele doua parti ale coloanei vertebrale ale embrionului nu reusesc sa se uneasca, lasand o zona deschisa, numita fistula. In anumite cazuri, coloana sau alte membrane pot iesi prin deschiderea din spatele embrionului.

Cauzele bolii spina bifida sunt in general necunoscute. Unele dovezi sugereaza ca poate fi cauzata de gene, dar in cele mai multe cazuri nu exista precedente familiale. Un puseu de febra ridicata in timpul sarcinii poate mari riscurile unei femei de a naste un copil cu spina bifida. Femeile care au epilepsie si carora le-au fost administrate medicamente cu acid valproic pentru a controla crizele pot avea un risc crescut de a naste un copil cu spina bifida. Cercetatorii sustin consumul de acid folic si prin studiile ce demonstreaza reducerea riscului de producere a unei nasteri premature.

Un studiu realizat pe 38.000 de femei insarcinate a evidentiat faptul ca administrarea acidului folic ar fi fost in stransa legatura cu diminuarea cu 70 la suta a numarului cazurilor de nasteri premature produse intre 20 si 28 de saptamani si, de asemenea, s-a observat ca proportia nasterilor premature produse in intervalul 28-32 de saptamani de sarcina s-a diminuat cu 50 la suta. Pe de alta parte, studiile au aratat si ca administrarea de acid folic inca de la inceputul sarcinii scade riscul unei gravide de a suferi de preeclampsie.

Fiecare celula a organismului are nevoie de acid folic

Dar informatiile nu se opresc aici. Un specialist al Asociatiei Americane de Nutritie a anuntat ca acidul folic ajuta la mentinerea si chiar la producerea de noi celule. „Fiecare celula a copilului tau are nevoie de acid folic“, spune specialistul Dawn Jackson Blatner, precizand si ca tu ai cu siguranta nevoie de acid folic pentru a produce suficiente celule rosii, prevenind astfel anemia, o problema frecvent intalnita la femeile insarcinate.

Specialistii spun ca, pentru a conferi organismului tau si celui al copilului tau beneficii cat mai mari, administrarea acidului folic ar trebui sa se faca inca inainte de concept ie, pentru ca problemele de sanatate ale copilului apar inca din prima saptamana de sarcina, ceea ce inseamna ca apar chiar inainte ca o femeie sa realizeze ca este insa rcinata. Pentru ca 50 la suta dintre sarcini sunt neplanificate, recomandarea specialistilor americani este ca femeile capabile de a ramane insarcinate sa isi administreze 0,4 mg suplimente cu acid folic sau alimente fortifiate pe zi.

Daca esti deja gravida, incepe imediat administrarea acidului folic. Odata ce sarcina este confirmata, recomandarile specialistilor americani presupun administrarea unei can titati de 0,6 mg de acid folic pe zi. Cele mai multe dintre vitamine contin 0,8 mg pana la 1 g de acid folic pe zi, ceea ce ar acoperi necesarul tau de acid folic. Dar trebuie sa consumi in egala masura si alimente care contin acid folic, cum ar fi cerealele sau orezul, pentru ca acidul folic este mai bine asimilat de organismul tau din mancare.

In general, femeia gravida isi poate asigura in jur de 0,2 mg de acid folic prin alimentat ie. Acidul folic se gaseste in frunzele verzi, cateva fructe, cereale imbogatite cu vitamine. Surse excelente de acid folic (asigura 0,055 mg/portie) sunt: rinichi, soia, fasole alba boabe, linte, spanac gatit, asparagus, salata verde, suc de portocale, suc de ananas, seminte de floarea-soarelui. Surse bune de acid folic (asigura 0,033 mg/portie) sunt: porumb, broccoli gatit, mazare verde, sfecla rosie, portocale, pepene verde, zmeura, afine, avocado, alune prajite, germeni de grau. Alte alimente ce contin acid folic (0,011 mg/portie) sunt: morcovi fierti, cartof dulce, dovlecel, varza, fasole verde gatita, castane, nuci, oua, capsuni, banane, grapefruit, pepene galben, paine alba sau neagra, cereale, lapte.

SFAT SUPERBEBE

Daca sarcina nu a fost planificata si nu ai luat suplimentul de acid folic, este bine sa incepi sa-l iei de indata ce crezi ca ai putea fi insarcinata. Chiar si fara protect ia din perioada de preconceptie oferita de folat, daca il administrezi imediat ce suspectezi o sarcina, riscul de malformatii fetale este extrem de mic.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here