Pozitii de travaliu si de nastere pe care ar fi bine sa le cunosti

Pentru persoanele pentru care singurele experiente legate de nastere sunt filmele urmarite la televizor s-ar putea ca ideea de nastere sa insemne acea imagine: femeie care sta culcata pe spate si ,,impinge”. Dar daca este sa discutam despre nasterea naturala, atunci ar trebui sa spunem, din start, ca in majoritatea cazurilor travaliul este un proces care dureaza mai mult si ca foarte putine mame se simt confortabil sa stea intr-o singura pozitie in timpul intregului travaliu.

Citeste si: Se apropie travaliul? Iata cateva lucruri pe care nu multi ti le spun

Pana la urma, atunci cand ai un serviciu de 8 ore, ti-e cam greu sa stai atatea ore, in aceeasi pozitie. Tot iti mai vine sa te ridici, sa-ti mai vizitezi colegii din departamentul de alaturi, poate chiar sa iesi la o plimbare de 15 minute pe afara sau sa faci cateva exercitii fizice. Dar mai ales in travaliu! De aceea, te sfatuiesc sa citesti randurile de mai jos, unde poti gasi cateva idei de pozitii de travaliu si de nastere pe care ar fi bine sa le cunosti.

Culcata pe spate

Este o pozitie care este destul de practicata in cazul multor spitale, dar nu este cea mai indicata atunci cand este vorba despre expulzie, scrie babygagsa.com. Afla aici mai multe detalii.

Semiasezata

Multe mamici au sustinut ca pozitia de semi-asezata (in care isi puneau 1-2 perne la spate, si aveau posibilitatea sa-si stranga genunchii la piept) a fost una mult mai confortabila atunci cand era vorba de contractii mai dureroase sau chiar de expulzia bebelusului.

Partenerul e suportul tau

Stai semiasezata, dar in picioare, cu spatele sprijinindu-te de partener, in timp ce el te tine de subrate. Este o pozitie destul de buna, in special in ultima etapa de travaliu, precum si pentru nastere.

Citeste si: Esti in travaliu? Excelent! Iata cateva lucruri pe care sa nu le faci

In picioare sau cu un picior usor ridicat pe ceva

Exista si mame care spun ca nu prea au stat asezate in timpul travaliului, ca preferau sa mearga, sa se miste, iar atunci cand nu mergeau, stateau in picioare, tinand unul dintre picioare sprijinit pe un obiect usor mai ridicat.

Intinsa pe o parte

Unele mame recomanda aceasta pozitie, in special in prima parte a travaliului, cand cotnractiile o pot lasa pe mama sa se mai odihneasca un pic.

Aplecata in fata

Fie sprijinindu-te de spatarul unui scaun, fie stand in genunchi, dar aplecata in fata pe o perna. Este o pozitie care te poate ajuta in special in partea a doua a travaliului.

Citeste si: La ce lucruri se gandeste o femeie aflata in travaliu?

Scaun de nastere

Poate fi o idee buna daca te simti confortabil sa stai asezata. Poti opta pentru un scaun de nastere, care are ii permite gravitatiei sa te ajute destul de mult, mai ales, in etapa de expulzie.

Pe minge

Rotirile facute pe o minge mare de gimnastica, in special la inceput de travaliu, te pot ajuta astfel incat bebelusul sa inceapa sa ,,coboare” mai repede.

Balansarea

Miscarile lente si totusi ritmice in timpul travaliului te pot ajuta, in plus, miscarile te fac sa-ti mai iei gandul de la contractii.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Cum poti sa ai nasterea pe care ti-o doresti cu adevarat?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here