Reteta zilei: Iahnie de fasole cu jumari

Reteta de astazi, iahnie de fasole cu jumari, este un preparat traditional pe care il poti face oricand ai pofta de ceva bun. Fasolea este o sursa buna de vitamina B, de magneziu si potasiu, iar cimbrul pe care il  poti pune in mancare are numeroase utilizari in bucatarie.

Ingrediente:

  • 800 g fasole boabe
  • 400 g jumari
  • 3 cepe
  • 1 morcov
  • 100 g untura
  • 1 lingura faina
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 1 lingurita cimbru
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • sare
  • piper.

Citeste si Reteta zilei: Salata de fasole boabe, ideala pentru post

Mod de preparare:

Fasolea se spala, se lasa la inmuiat de pe o zi pe alta, dupa care se pune la fiert in 2 l apa. Dupa zece minute, de cand apa a inceput sa fiarba, fasolea se ia si se pune in alta apa fiarta. Se lasa sa fiarba aproape 70 de minute, la foc mic.

Ceapa se caleste in untura, apoi se pun jumarile, pasta de tomate, boia, cimbrul, foile de dafin, faina si se stinge totul cu 100 ml apa.

Se pune aceasta prajeala peste fasolea care a fost scursa, anterior, de apa in care a fiert. Se potriveste de sare si piper, se adauga o cana din apa in care a fiert fasolea si se lasa din nou la fiert, la foc mic, inca 15 minute.

Citeste si Ciorba de fasole boabe cu costita afumata

Cimbrul in bucatarie

Cimbrul, indiferent de sortiment, este folosit la aromarea, condimentarea si conservarea mancarurilor. Se foloseste la mancaruri greu digerabile, cum ar fi cele de fasole, mazare, linte, varza, vanat. Cimbrul este de nelipsit la aromatizarea mezelurilor si a preparatelor traditionale din carne de porc.

Se foloseste si la preparate din carne de vita, pasare si peste. In zonele montane, cu ajutorul cimbrisorului, se prepara un sos deosebit de aromat care se foloseste la fripturi de porc sau de vita. Sosul de cimbrisor se prepara dupa reteta sosului bearnez.

Cimbrul se foloseste la aromatizarea salatelor de legume. Salata de sfecla rosie coapta, aromata cu cimbru si chimen pisat este delicioasa. Untul de verdeturi se prepara din unt de casa in care se amesteca plante taiate cat mai fin: frunze de papadie tinere, frunze de usturoi salbatic, leurda, untisor si cimbru.

In stare proaspata, cimbrul se potriveste cu preparate din oua (omleta, ochiuri), salate de rosii, branzeturi. Cimbrul este folosit, de asemenea, pentru aromarea lichiorurilor de casa.

Citeste si Reteta zilei: Mancare de fasole verde cu pui

1 COMENTARIU

  1. Salut! N-am gătit niciodată fasole, am mâncat doar făcută de alții :)) Am citit mai multe rețete și cea prezentată de tine mi s-a părut cea mai potrivită cu ceea ce îmi doream. Mulțumesc pentru îndrumare, a ieșit chiar foarte bună mâncarea. O să salvez linkul în lista mea de rețete. O curiozitate am totuși: cu morcovul ce facem? 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here