Tu ce fel de parinte esti?

Autoritar, democratic, permisiv sau neglijent. Tu ce fel de parinte esti? Un studiu recent a aratat ce influenta au parintii asupra copiilor, incluzand problemele de comportament, schimbarile de dispozitie si succesele academice.

Toate studiile facute pana in prezent au constatat ca educatia parentala caracterizata prin caldura, ingrijirea si stabilirea limitelor este utila in promovarea rezultatelor pozitive la tineri. Cu toate acestea, unii au pus sub semnul intrebarii daca diferentele etnice sau culturale ale parintilor pot influenta aceste rezultate.

Citeste si: 10 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le faca pentru copii

Stiluri de parenting

Pornind de la doua dimensiuni mari de caracteristici ale parintilor care includ aspecte ale solicitarii si ale capacitatii de reactie, cercetatorii (Pinquart & Kauser, 2018;Turner, Chandler, & Heffer, 2009) au stabilit patru tipuri de parinti:

  • Parintele democratic: niveluri ridicate de exigenta si niveluri ridicate de reactie. Aceasta include ingrijire, implicare, sensibilitate, rationament si incurajarea autonomiei copilului.
  • Parintele autoritar: niveluri ridicate de exigenta si niveluri scazute de reactie. Parintii autoritari manifesta comportamente directionale, restrictive si care afirma puterea.
  • Parintele permisiv: niveluri scazute de exigenta si niveluri ridicate de reactie. Permisivitatea parentala presupune a avea putine cerinte fata de copil, a manifesta comportamente necontrolate si a nu-i impune restrictii.
  • Parintele neglijent: niveluri scazute de solicitare si niveluri scazute de reactie. Acesti parinti rar au cerinte fata de copil si nu sunt atenti la nevoile acestuia.

Citeste si: Scrisoare de la sora mai mare, pentru sora mai mica

Concluziile studiilor arata ca stilul democratic de parenting este net superior celorlalte stiluri de educatie parentala, acesta  ajutandu-i pe copii sa atinga performante academice superioare (Turner et al., 2009) si rezultate psihologice mai putin negative (Pinquart & Kauser, 2018).

S-ar putea sa te intereseze si: O intelegi mai mult pe mama, atunci cand devii si tu mama!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here