Nu, lovindu-ti copilul nu-i corectezi comportamentul, nu-l disciplinezi

Sursa foto: VeryWellFamily.com

Stiu ca s-a tot discutat si se va mai discuta despre acest subiect: daca este in regula sau nu sa-ti lovesti copilul,  chiar si daca este vorba “doar de o palma”. Fie ca esti un parinte care ocazional isi mai loveste copilul sau poate un adult care isi aminteste cum era lovit de parinte atunci cand era mic, fie doar ai fost martor la o scena in care un parinte si-a lovit copilul, cert este ca subiectul despre abuzul fizic asupra unui copil pentru corectarea aparenta a unui comportament gresit, din pacate, nu-ti este necunoscut.

Potrivit unui raport de cercetare oferit de organizatia World Vision, un parinte din doi crede ca lovirea copilului e pentru binele lui. Iar un studiu facut in SUA arata ca, aproximativ 80% dintre copiii care ajung in grupa mare au fost cel putin o data loviti de unul dintre parinti, scrie theconversation.com.

Fiecare dintre noi avem pareri diferite legate de aceasta “metoda de disciplinare”, dar oare ce spun studiile, cercetatorii, stiinta? Oare ajuta acea palma ocazionala? Oare umilinta la care il expui il ghideaza spre comportamentul mult dorit?

Nu, lovindu-ti copilul nu-i corectezi comportamentul, nu-l disciplinezi! Ba din contra, ii faci mai rau. Pentru ca violenta naste violenta.

S-a facut o meta-analiza pe baza rezultatelor a 75 de studii facute in SUA si 12 facute in alte state, pe o perioada de 50 de ani, care a inclus cercetarea a 160.000 de copii si concluzia a fost urmatoarea: lovirea copilului nu a avut nicio legatura cu imbunatatirea comportamentului copilului. In schimb, s-a observat ca lovirea copilului a avut o legatura directa cu inrautatirea comportamentului: cu cat mai des si mai tare era lovit, cu atat mai multe probleme mentale, de relationare si abilitati cognitive scazute avea copilul, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Citeste si: Tu iti lovesti copilul? Nici macar o palma?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here