Tu iti lovesti copilul? Nici macar o palma?

Ai fost lovit cand erai mic? Macar asa, o palma? Atunci s-ar putea sa consideri ca este in regula sa-ti lovesti copilul. Sau poate ca stii ca este gresit, dar te lupti cu propriii demoni, ca sa nu repeti greseala parintilor? Tu iti lovesti copilul? Nici macar o palma?

Stii ce e interesant? Ca cei care nu au fost loviti atunci cand erau copii, nu simt nevoia sa loveasca. Cauta alte metode, au abilitatile necesare de a ajunge altfel la propriul copil, au capacitatile necesare de a se controla, de a-si gestiona emotiile si trairile. Si copiii acestora sunt in regula.

Vezi si Zece greşeli frecvente pe care le fac parintii și efectele lor asupra dezvoltării emoţionale a copiilor

Problema apare, de fapt, in cazul copiilor care au fost loviti.

Ultimele trei decenii ne aduc studii peste studii care demonstreaza in nenumarate randuri ca violenta aduce si mai multa violenta. Copiii care au fost loviti sunt mai putin sanatosi din punct de vedere emotional. Si au un comportament gresit de-a lungul timpului.

Si daca tu esti unul dintre acei care a mai primit o palma si consideri ca “uite, ai crescut, esti in regula”. Ei bine, mai gandeste-te odata! Analizeaza-te. Fii sincer cu tine. Oare atunci cand esti nervos sau furios reusesti sa treci usor peste emotii? Reusesti sa-ti gestionezi emotiile? Oare nu cumva ai avut nevoie de mult timp pentru a invata sa fii altfel? Citind, exersand si tot asa. Nu, nu te-ai disciplinat pentru ca ai primit acea palma “atunci cand trebuia”. Si nici educatie in plus nu ti-a adus.

Un studiu (Elizabeth Gershoff si echipa, 2013) a confirmat ca lovirea copilului are legatura cu alte probleme si comportamente negative in viata de adult.

Depresie, agresivitatee, abuz verbal, abuz fizic, probleme mentale, problemele de relationare, delincventa, soti care isi lovesc sotiile, abuz de alcool, de droguri etc.

Cred ca sunt suficiente pentru a te opri si a-ti pune intrebarea: Oare imi educ copilul daca il lovesc? Oare opresc un comportament gresit, daca ii dau imediat o palma?

Nu.

Copilul lovit va avea tendinta sa-i loveasca pe ceilalti. Colegi. Frati. Sa se automutileze.

Nu.

Cu cat mai mult isi va lovi parintele copilul “pentru un comportament antisocial”, cu atat mai mult va creste tendinta copilului “sa aiba un comportament antisocial”.

Nu.

O palma inseamna ca-l faci sa fie si mai defensiv. Ii creezi frustrari. Favorizezi crizele de furie.

Stii ce intelege copilul atunci cand il lovesti?

Stii ce intelege copilul atunci cand ii dai o palma?

Sa-i fie frica de tine.

Sa caute modalitati de a-ti ascunde (de frica ta, bineinteles).

Intelege ca este in regula sa lovesti pe cineva care este mai mic sau mai slab.

Intelege ca asa poti solutiona o problema.

Crede ca este rau.

Ca nu-l iubesti.

Lovirea unui copil (cu alti termeni: violenta, abuzul) nu doar ca nu functioneaza atunci cand vrei sa “educi”, dar este total inutil! Si distrugator!

Atunci cand cresti un copil intr-un mediu linistit, ai asteptari potrivite varstei lui, limite si reguli sanatoase, atunci cand empatizezi, copilul va avea tendinta sa se comporte adecvat, sa coopereze.

Data viitoare cand iti vine sa-ti lovesti copilul. Ma rog, sa-i dai o palma… 

…te rog mult sa te opresti! Ia-ti o pauza. Mergi la baie, porneste apa, respira, calmeaza-te. Apoi revino in camera si spune-i copilului ca doresti sa te gandesti la ceea ce a facut, spune-i cum te simti si ca veti discuta mai tarziu despre comportamentul lui. Continua-ti activitatea (fie ca gateai, puneai hainele la spalat, te uitati la meci etc), dar mai tarziu discutati despre cele intamplate.

Disciplina va fi mult mai eficienta astfel. Copilul va invata treptat cum sa se comporte. Iar tu vei invata sa fii, cu adevarat, un parinte bun.

Pentru ca poti sa fii un parinte bun!

Chiar daca nu ai avut parte unul la fel.

Vezi si Palmuirea este similara cu abuzul fizic

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here